Beszállítók Emeli az árakat a chipgyártó

Emeli az árakat a chipgyártó

autopro.hu/Sz.N. | 2021.08.23 15:23

Emeli az árakat a chipgyártó

Fotó: Infineon Technologies

A chipválság kellős közepén az Infineon-vezér Reinhard Ploss a félvezetők árának emelkedéséről számolt be. Mint kifejtette, a chiphiányra visszavezethető okok egyike az alacsony árak: „Mi emeljük az árakat vagy már emelkedtek is”.

Az Infineon vezetője a félvezetők áremeléséről számolt be. „Emelni fogjuk az árakat vagy azok már emelkedtek is” – nyilatkozta Ploss a Wirtschaftswoche nevű német lapnak adott interjújában. A chipgyártó vezérigazgatója a magasabb árakat a növekvő előállítási költségekkel indokolta. „Hihetetlen mértékű megnövekedett kiadásaink adódtak már abból is, hogy nem mi állítjuk elő az összes chipet. Ezeket a költségeket magától értetődően áthárítjuk a vevőkre” – magyarázta. Azt illetően, hogy mekkora árnövekedéssel kell számolni, nem árult el részleteket.

Elmondása szerint többek között az alacsony félvezető-árak tehetők felelőssé azért, hogy chipválság alakult ki. „Számos építőelem esetében, az iparág hozzászokott ahhoz, hogy rendkívül alacsony áron jut hozzá. Amikor a chipeket túl alacsony áron kezdték el értékesíteni, akkor nagyon alacsonnyá vált a kapacitás növelésére való ösztönzés” – fejtette ki az Infineon-vezér.

Időközben az autógyártók többségét erőteljesen érinti már a chipválság. Az Audi ingolstadti és neckarsulmi üzemében közel tízezer munkavállaló dolgozik rövidített munkarendben. A Volkswagen wolfsburgi központjában a nyári leállást követően csupán korlátozottan tudták megkezdeni a munkát. A kölni Fordnál a termelést ismét szüneteltetik, a Daimler pedig ismét több ezer munkavállalóját foglalkoztatja rövidített munkarendben – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink