Beszállítók Elbocsátások és cégbezárások várnak a német fémiparra

Elbocsátások és cégbezárások várnak a német fémiparra

MTI | 2023.11.28 12:17

Elbocsátások és cégbezárások várnak a német fémiparra

Fotó: Ford Media Center

Nehéz, elbocsátásokkal és cégbezárásokkal terhelt évet jósol a járműgyártás számára is fontos német fém és villamosipari ágazatban a Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke.

Hirdetés

Stefan Wolf a Reutlinger General-Anzeiger című lapnak elmondta: „azt látjuk, hogy a tagvállalatoknál idén ugrásszerűen megnőtt a rövidtávú munkavégzésre vonatkozó kérelmek száma. Arra számítok, hogy a vállalatok 2024-ben létszámcsökkentést hajtanak végre". Véleménye szerint a fém- és villamosiparban a fizetésképtelenségek száma is emelkedni fog.

„Ez a nagyobb és kisebb cégeket egyaránt érintő strukturális kérdés" - mondta Wolf. Azok, akik nem készültek fel az átalakulásra, nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Wolf a munkavállalókat is béremelési igényeik visszafogására intette. A legutóbbi, 2024 októberéig érvényes megállapodás magas volt, de az ágazat helyzete nem alakult olyan kedvezően, mint azt remélték. „A jövőben a fém- és villamosenergia-iparban vissza kell majd fogni a béremeléseket" - mondta. A Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke szerint a béremelési igények kapcsán az is probléma, hogy más ágazatokkal összehasonlítva a fémipari dolgozók már most is nagyon jól keresnek. Azonban sok olyan ágazat van, ahol a bérek nem olyan magasak, mint például az ápolás, az oktatás és az egészségügy területén.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink