Beszállítók Egyesülhet a Schaeffler és a Vitesco

Egyesülhet a Schaeffler és a Vitesco

autopro.hu/P.B. | 2023.10.09 11:17

Egyesülhet a Schaeffler és a Vitesco

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler a Vitesco felvásárlását tervezi. A vállalat számításai szerint a két vállalat erőinek összevonása komoly hasznot hozna, főleg az elektromos átállás terén. A Schaeffler-család már most is a Vitesco legfőbb részvényese közel ötvenszázalékos tulajdonrésszel.

A Schaeffler autóipari beszállító azzal kíván az elektromobilitás még nagyobb szereplőjévé válni, hogy a Continental korábbi hajtásokért felelős divízióját, a már független Vitescót felvásárolja. A Schaeffler részvényenként 91 eurót ajánl fel a Vitesco részvényeseinek, hogy végül egyesítsék a cégeket. A Schaeffler-család egyébként már most is a Vitesco közel 50 százalékát birtokolja.

A hír bejelentésére a Vitesco részvényeinek ára megugrott, de a hétvége előtt is „csak” a 75 eurót lépte át a részvény ára, aminél a Schaeffler ajánlata 21 százalékkal magasabb. A regensburgi cég értékét valamivel több mint hárommilliárd euróra becsülték, míg a Schaeffler ajánlata most körülbelül 3,6 milliárd euróra becsüli a Vitescót.

Szakértők szerint a Schaeffler és a Vitesco megfelelő technológiai portfólióval rendelkezik az egyesüléshez, különösen az e-mobilitás területén. A Schaeffler főnöke, Klaus Rosenfeld szeretné kihasználni az ezen a területen rejlő növekedési lehetőségeket - a cégek együttesen 25 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak le. A Vitesco üzletének oroszlánrészét jelenleg belső égésű motorokkal kapcsolatos alkatrészek teszik ki, azonban az utóbbi időben elsősorban az elektromos hajtású részlegre gyűjtött be megrendeléseket.

A felvásárlási ajánlat az első lépés a fúzió felé vezető úton. Az akvizíciós ajánlat teljesítése után a Schaeffler azt tervezi, hogy jogilag egyesíti a két vállalatot – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink