Beszállítók Cipősdoboz méretű akkumulátor hibridekbe a Johnson Controlstól

Cipősdoboz méretű akkumulátor hibridekbe a Johnson Controlstól

Panker Gergő | 2013.11.25 07:17

Cipősdoboz méretű akkumulátor hibridekbe a Johnson Controlstól

Az amerikai Johnson Controls új technológiájának köszönhető méretcsökkenés jelentős kezdeti megtakarítással járhat, ám a kisméretű akkumulátor élettartalma csupán négy év.

Hirdetés

A milwaukee-i székhelyű autóipari beszállító kifejlesztett egy mikro-hibrid akkumulátor technológiát, amely elérhetőbbé teheti a hibridtechnológiát és ezáltal az alacsonyabb üzemanyagfogyasztást.

A The Detroit News szerint a Johnson Controlsnak sikerült lecsökkentenie a mikro-hibrid akkumulátort csomagtartónyiról cipősdoboz nagyságúvá. A rendszer egy 48 voltos lítium-ion akkumulátort és egy fejlett kisfeszültségű ólom-sav akkumulátort tartalmaz. A rendszer támogatja a magas teljesítmény-terhelést és a fékezésből visszanyert töltést is.

A mikro-hibrid technológia alkalmazható nagyméretű benzinnel vagy dízellel hajtott szabadidőautókban (SUV) és teherautókban. A technológia lényege, hogy elérhető áron takarékosabbá teszi a nagyobb méretű járműveket.

A Johnson Controls új kisméretű akkumulátora

Összehasonlításképpen egy korszerű 12 voltos ólom-sav és lítium-ion akkumulátorokkal szerelt mikro-hibrid rendszer start-stop funkcióval körülbelül 15 százalékkal csökkenti a fogyasztást a standard belsőégésű motorral szerelt változathoz képest. A start-stop rendszer már önmagában 8 százalékos javulást jelent.

Bár ezek egyike sem győzi le a full-hibrid technológia 20 százalékos eredményét, a Johnson Controls által kifejlesztett mikro-hibrid rendszer ezt képes megközelíteni, ráadásul jóval elérhetőbb áron.

A mikro-hibrid rendszernek azonban van egy nagy hátránya: a kisebb lítium-ion akkumulátor élettartama körülbelül négy év, míg a teljes értékű hibridek akkumulátorai akár tíz évig is bírhatják. Mindez azt jelenti, hogy az akkumulátort négyévente cserélni kell, amely – bár a cég elmondása alapján nem több egy egyszerű rutinműveletnél – hosszú távon költséges lehet.

A mikro-hibrid technológia várhatóan az Egyesült Államokban lehet majd népszerű az évtized végére. 2020-ra 40 millió darabos éves értékesítési volument jósolnak világszerte. Jelenleg évente 5 millió hasonló rendszerrel szerelt hibridet adnak el szerte a világon (a technológia manapság Európában és Kínában a legnépszerűbb).

A mikro-hibrid technológia várhatóan egyre elterjedtebbé válik az amerikai piacon a Corporate Average Fuel Economy (átlagos üzemanyag-normákat meghatározó testület) új előírásainak bevezetésével, amelyek szerint egy gyártó modellkínálatának átlagfogyasztása nem lehet több 54,5 mpg-nél (5,2 l/100km).

Forrás: dailytech.com

Kiemelt Partnereink