Beszállítók Azt a céget vezeti, ahol a zsebpénzét kereste gyerekként

Azt a céget vezeti, ahol a zsebpénzét kereste gyerekként

Szabó Fanni | 2018.02.20 08:33

Azt a céget vezeti, ahol a zsebpénzét kereste gyerekként

A Magyarmet precíziós öntvényeket, beépítésre kész alkatrészeket gyárt egyebek mellett a BMW számára. A vállalatnak egyelőre két igazgatója van: ifj. Győri Imrével arról beszélgettünk, mikor veszi át teljesen az öntöde irányítását édesapjától.

Hirdetés

Mikor lépte át először a Magyarmet küszöbét?
Aktívan 2014 óta vagyok jelen a cég életében. Nem volt ismeretlen számomra a Magyarmet, hiszen édesapám már gyerekkorom óta a vállalatnál dolgozott. Már iskola mellett is többször megfordultam az öntödében, nyaranta ugyanis ott kerestem meg a zsebpénzemet. Már akkor átfogó képem volt a cég fő tevékenységéről és megismerkedtem a technológiai folyamataival is.

Édesapja, id. Győri Imre már az üzem építése óta vezeti a céget. Ön mikor döntötte el, hogy szintén ezt a pályát választja?
Gyakorlatilag már a gimnáziumi éveim alatt eldöntöttem, hogy a Magyarmetnél szeretnék dolgozni, éppen ezért tudatosan alakítottam a tanulmányaimat. Érettségi után a Dunaújvárosi Főiskola kohómérnöki szakán szereztem diplomát, ezután Németországba utaztam tapasztalatot és persze nyelvtudást szerezni. A szakmai nyelven való kommunikáció elengedhetetlen volt, hiszen a vállalat vevőkörének kétharmada német nyelvterületről származik. Egy évet töltöttem külföldön, az első félévben a cég egykori anyavállalatánál dolgoztam. Főként kereskedelemmel foglalkoztam, vevőkkel tartottam a kapcsolatot és különböző kiállításokra jártam, ahol találkoztam a Magyarmet partnereivel. A második félévemet egy 3D gyártástechnológiával és rapid prototípusgyártással foglalkozó cégnél töltöttem, ott ismerkedtem meg a mai, modern 3D nyomtatással és annak különböző válfajaival.

Ezt a technológiát tulajdonképpen haza is hozta. Hogyan profitált ebből a vállalat?
Igen, a német vállalattal arra a megegyezésre jutottunk, hogy megvásároljuk az egyik 3D nyomtatójukat és a Magyarmetnél is felépítjük a technológiát. A 2014-es év gyakorlatilag a gyártás előkészületeivel zajlott, egy évvel később volt az első próbagyártás, amikor kimondottan a német cégnek gyártottunk. Megtanítottam a mérnökeinket a technológia használatára, majd 2016-ban már komoly sikereket értünk el. 161 ezer eurót terveztünk be és 248 ezer eurót sikerült elérni. Ezután már nem csak az említett német cégnek szállítottunk, hanem a Magyarmet különböző partnereinek is. Egyre több vevőnk érdeklődött a technológia iránt, így a tavalyi évben a bevételünk a rapid prototípusgyártásból (322 ezer euró) gyakorlatilag a duplájára (674 ezer euró) nőtt. Ma már az ipar legkülönbözőbb területeire gyártunk beépítésre kész öntvényeket ezzel a technológiával.

Mióta vezeti a Magyarmet Kft.-t?
2015 májusa óta dolgozom ügyvezető igazgatóként. Jelenleg édesapámmal ketten vezetjük a céget, ő azonban hamarosan háttérbe vonul, de természetesen továbbra is jelen lesz a cég életében. A tervek szerint 2019-től veszem át teljes egészében a Magyarmet Kft. irányítását.

Bizonyára ez egy izgalmas időszak. Sok teendő van még hátra?
Igen. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem mérnök-közgazdász szakán tanulok és a második diplomám megszerzésén dolgozom. Nem véletlenül, hiszen édesapámtól azt láttam, hogy a mérnöki végzettség egy ilyen ipari cég sikeréhez nem elegendő, kell a gazdasági rálátás. Felelősségteljes döntést az ember cégvezetőként csak úgy hozhat meg, ha a gazdasági hátterét is látja egy-egy kérdésnek.

Jól érzem, hogy édesapja nagyban meghatározta a szakmai karrierét?
Nagyon sokat köszönhetek neki. Türelemmel, odafigyeléssel segítette és segíti a munkámat a mai napig. Sokat tanultam tőle amellett, hogy gondosan ügyelt arra, hogy a természetes önállóságom ki tudjon alakulni.

Van esetleg példaképe, édesapján kívül?
A problémák feltérképezésében, kezelésében nagyban meghatározta a gondolkodásmódomat Steve Jobs, az Apple alapítójának munkássága. Ő az, aki motiváló hatással van rám. Szinte minden könyvét olvastam, lenyűgöz az a hozzáállás és mentalitás, ami őt jellemezte: gyakorlatilag egy garázscégből indulva előzetes képzés és tanulmányok nélkül a világ elsőszámú vállalatává tudta fejleszteni az Apple-t.

Miért jó egy családi vállalkozásban dolgozni?
A dolgozók szemszögéből nézve azt gondolom, hogy egyfajta stabilitást jelent az embereknek egy hazai családi vállalkozásnál dolgozni. A nagyobb, külföldi vállalatoknál ugyanis elképzelhető, hogy a dolgozók nem ismerik a vezetőket személyesen. A Magyarmetnél egy jó légkörű, családias csapat van. Egy második generációra átívelő családi vállalatról van szó, ahol az, az érdekünk, hogy Magyarországon sikeresen és hosszútávon működjön a cég. Vezetőként azért el kell ismernem, hogy adódnak kisebb viták családon belül, akár a cég fejlesztéseit, jövőjét illetően, de azt gondolom, hogy ez normális.

A negyedik ipari forradalom most minden vállalkozást kihívás elé állít. A Magyarmetnél is beköszönt az automatizáció?
Ez manapság már elkerülhetetlen. 2018-ban mi is a digitalizálásra és a modernizálásra összpontosítunk. Kevés a szakember, nagyon nehéz jó munkaerőt találni, ezért nekünk is be kell szállni a digitalizációba. A tervek szerint több munkaállomást is automatizálunk, az élő munkaerőt pedig átcsoportosítjuk olyan munkaállomásokra, ahová nem lehet robotokat telepíteni. Hiszen a viaszkiolvasztásos precíziós öntés egy manufakturális technológia, amelynek bizonyos folyamataiban elengedhetetlen az emberi munka. Terveink szerint már 2018-ban megkezdődhet a szükséges gépek és berendezések beszerzése.

A sok munka mellett, azért akad idő a kikapcsolódásra?
A sport jelenti számomra a kikapcsolódást. Hat éve úszom, heti 2-3 alkalommal. Egy évvel ezelőtt a küzdősportok világába is belekóstoltam, de sajnos egy boksz edzésen megsérültem. Nagyon megtetszett ez a sport, ezért ha felépülök, mindenképp visszatérek.

Mit üzen azoknak a mérnököknek, akik sikeresek akarnak lenni a munkájukban?
A legfontosabb üzenet az, hogy ma minden adott a sikerhez. Munka van bőven, a szükséglet a mérnökökre még ennél is nagyobb. Emellett a kedvező hazai gazdasági környezet, úgy, mint az átlagbérek 13 %-os növekedése és 3,8 %-os gazdasági növekedés valamint az infláció alacsony mértéke összességében biztosítja, hogy érdemes Magyarországon maradni és itthon dolgozni.

Kiemelt Partnereink