Beszállítók Az önvezetés felé visznek a Rohde & Schwarz új termékei

Az önvezetés felé visznek a Rohde & Schwarz új termékei

autopro.hu | 2023.09.08 07:17

Az önvezetés felé visznek a Rohde & Schwarz új termékei

A Rohde & Schwarz járműradarok vizsgálatára szolgáló méréstechnikai rendszereivel a fejlesztéstől egészen a gyártásig terjedően ellenőrizhető vissza a radarok működése. | Fotó: Rohde & Schwarz

A Stuttgartban megrendezett, 2023. évi Európai Autóipari Tesztelési Szakkiállításon (Automotive Testing Expo Europe 2023) számos, autóipari méréstechnikához kapcsolódó, élvonalbeli tesztelő rendszert mutatott be a Rohde & Schwarz. A német méréstechnikai vállalat járműradarok, továbbá Ethernet-, 5G- és ultra-szélessávú (UWB) átvitel vizsgálatára alkalmas eszközei révén járul hozzá az önvezető rendszerek legújabb generációjának megvalósításához.

Hirdetés

A chipkészletek fejlesztői, az elektronikus vezérlőegységek (ECU-k) gyártói, a járműgyártók és a minősítő testületek számára egyaránt fontosak az átfogó autóipari tesztelések a különféle egységek hibátlan működésének biztosítása érdekében, különösen a biztonsági szempontból kritikus rendszerek tekintetében. A Rohde & Schwarz méréstechnikai eszközei segítségével az egyes technológiák és alkalmazások a fejlesztőlaboroktól kezdve a tesztelő környezeteken át egészen a gyártósorokig terjedően optimalizálhatók.

Autóradarok zavarvizsgálata

Az R&S ATS1500C jelű mérőkamra autóradarok távoltérben történő vizsgálatára szolgáló, kompakt kivitelű antennamérő szekrény (CATR). Az R&S AREG800A típusú autóradar-reflexió generátorral és az R&S SMW200A típusú vektor-jelgenerátorral együtt számos különféle autóradaros mérés elvégzésére alkalmas összeállítást alkot. Többek között antennajellemzők vizsgálhatók és radarfunkciók ellenőrizhetők vissza vele, továbbá zavarvizsgálatok, ETSI RED és FCC szabványú, kijelölt sávon belüli előminősítő mérések, illetve beesési szög szerinti kalibrálás végezhető vele. Az autóradarok tömeggyártását megelőző valamennyi szükséges RF vizsgálat is teljeskörűen elvégezhető ezzel a rendszerrel.

Ultra-szélessávú (UWB) vizsgálatok

A Rohde & Schwarz járműrendszerekhez kapcsolódó, nyílt és szabványos UWB-ökoszisztéma fejlesztését is támogatja. Az ultra-szélessávú kommunikációra épülő eszközök járművek nyitására/zárására, beindítására, digitális járműkulcsok megosztására, érintkezésmentes fizetés lebonyolítására és beltéri navigálásra, továbbá parkolási műveletek támogatására alkalmasak. Mind a fejlesztőlaborokban, mind a gyártósorokon fontos az UWB-modulok tesztelése, az összeférhetőségi problémák elkerülése és a helyes működés ellenőrzése érdekében. A Rohde & Schwarz árnyékolt kamráival együtt az R&S®CMP200 típusú rádiókommunikációs tesztelő berendezés adók és vevők, valamint terjedési idő (ToF) és beesési szög (AoA) mind vezetett, mind sugárzott módon, IEEE 802.15.4a/z szabvány szerint történő mérésére alkalmas összeállítást alkot, emellett a FiRa Konzorcium által előírt UWB minősítő vizsgálatok is elvégezhetők vele.

5G képességű telematikai vezérlőegységek (TCU) fejlesztése

Az R&S CMX500 típusú, többfunkciós rádiókommunikációs tesztelő berendezéssel 5G norma szerinti, kifinomult járműkommunikációs vizsgálatok végezhetők, RF- és protokoll-mérésekre, valamint alkalmazások tesztelésére kiterjedően. Az eszközintegrálási műveletek minden fázisában, azaz chipkészletek, telematikai vezérlőegységek és teljes járművek szintjén való összeépítés során egyaránt használható. Az R&S CMX500 típusú műszer sokrétű mérési képességekkel rendelkezik, támogatva minden 5G NR szabvány szerinti vizsgálatot, többek között LTE-, illetve 1-es és 2-es frekvenciasávú 5G NR méréseket önálló (SA) és nem-önálló (NSA) működési módban egyaránt. Kezelése ugyanakkor könnyű, műszaki jellemzői és képességei pedig a piacon egyedülállóan kimagaslóak, amit 10 Gbit/s-ot meghaladó adatfeldolgozási gyorsaságával ér el.

10BASE-T1S járműfedélzeti Ethernet szabvány szerinti megfelelőség

A fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) és összetett médiaalkalmazások területén végbemenő fejlesztések eredményeképpen egyre nagyobb adatsebességeket kell a járművekben kezelni. Ezzel párhuzamosan egyre fontosabbá válik, hogy jó legyen a kommunikációs csatorna kábeleinek és elemeinek minősége, teljesítőképessége. A járműfedélzeti Ethernet kulcsszerepet játszik nemcsak a nagy adatsebességek biztosítása terén, hanem a különféle rendeltetésű vezérlőket összekötő háttérhálózati átvitel szempontjából is. A Rohde & Schwarz R&S RTO6 sorozatú oszcilloszkópjaival a járműfedélzeti Ethernet szabvány legújabb generációja szerinti megfelelőségi vizsgálatok is elvégezhetők, egészen a MultiGigBASE-T1 normáig terjedően.

Radomok és lökhárítók anyagának elemzése

Löhnert Elektronik nevű partnerével együttműködésben állította ki a Rohde & Schwarz teljesen automatizált, „kulcsrakész”, lökhárítók radartechnikai átlátszóságának gyártás közben történő mérésére szolgáló rendszerét, amely a sikeres, R&S QAR50 jelű elrendezésen alapul. A könnyű, kisméretű R&S QAR50-R változatú összeállításban könnyen pozícionálhatók precízen a mérőantennák, gyorsabb, pontosabb és kényelmesebben elvégezhető vizsgálatokat eredményezve. Kialakításának köszönhetően olyan helyekre is képes bejutni az eszköz, amelyeket más mérőrendszerek nem érnek el. Mindennek köszönhetően lökhárítók és egyéb külső járműalkatrészek élettartam-vizsgálata során nagyobb áteresztőképesség érhető el és rugalmasabban illeszthető hozzá a mérőrendszer a különféle vizsgált eszközökhöz.

Akikkel már biztosan találkozhat a TECHTOGETHER+ rendezvényen:

ACPS Automotive Kft., AVL Hungary Kft., Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft., Continental Automotive Hungary Kft., fiREG.hu Kft, Hepenix Kft., Kontron Hungary Kft., Knorr Bremse Fékrendszerek Kft., Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., msg Plaut Hungary Kft., Nefab Packaging Hungary Kft., Schunk Intec Kft., Siemens Zrt., SK On Hungary Kft., SMC Hungary Kft., Trenkwalder Recruitment Kft., Tequa Akadémia

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink