Beszállítók Átlépett egy küszöböt a magyar ipar fejlődése

Átlépett egy küszöböt a magyar ipar fejlődése

Pörge Béla | 2023.06.12 04:23

Átlépett egy küszöböt a magyar ipar fejlődése

Részlet a Schunk standjáról. | Fotó: Pörge Béla

Egyre inkább a minőségi szerszámok, megfogók felé fordulnak a magyar vállalatok, ez pedig a SCHUNK Intec Kft. számára komoly lehetőséget jelent. Vitányi Róbert cégvezető beszélt az autopro.hu-nak a SCHUNK legújabb fejlesztéseiről.

- Mit mutatott meg az idei Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállításon a SCHUNK?

- Szokás szerint átfogó képet adtunk a teljes termékpalettánkról. Két üzletágunk van: az egyik a szerszám- és munkadarabbefogás, ez a forgácsolóipart érinti. A másik a gyártásautomatizálási komponensek. Itt főleg robotkarvégek automatizálására, megfogókra kell gondolni, ezt egészítettük ki a lineáris motorokkal, amit meg is mutattunk az idei kiállításon. Ezek a lineármotorok nagyon precíz és gyors darabok, emellett a SCHUNK-tól megszokott módon gyakorlatilag örökéletűek – tartós és nagyteljesítményű modulokról van szó, amikre most kezd megérni a magyar piac, ezért fektetünk rájuk nagyobb hangsúlyt.

- Mit jelent, hogy most kezd megérni erre a magyar piac?

- Ahogyan átalakul a gépipar Magyarországon, úgy lesznek más jellegűek a feladatok, és mások az elvárások az új gépekkel kapcsolatban. Egyre inkább terjednek a szervós hajtások és megfogók, a kollaboratív megfogók iránt növekszik a kereslet. A mi vállalatunk is számos ilyen irányú fejlesztéssel jött elő az elmúlt években, ezekről szeretnénk átfogó képet adni a kiállításon.

Vitányi Róbert, a Schunk Intec Kft. ügyvezetője

Vitányi Róbert, a Schunk Intec Kft. ügyvezetője

Bemutatjuk az új EGK és EGU megfogóinkat, vagyis a szervós megfogóink új családját. Ezek teljesen más elven működnek, mint a korábbi megfogók, nagyon egyszerűen vezérelhetők. Hasonlóan a korábbi pneumatikus megfogóinkhoz, masszívak és univerzálisan felhasználhatóak. Jellemző, hogy itt a kiállításon már több standon is találkoztunk ezekkel a tavaly piacra dobott megfogóinkkal.

- A tavalyi évben rekordlátogatottságot ért el a SCHUNK standja. Mire számítanak az idén?

- A kiállítás látogatottsága tőlünk független, mi igénybe vesszük azt a szolgáltatást, amit a Hungexpo nyújtani tud. Tapasztaltunk hiányosságokat az első napon a standok megközelíthetőséget illetően, de mi a magunk részéről mindent megtettünk annak érdekében, hogy a tavalyi stand népszerűségét is felülmúljuk.

- A kiállítástól elvonatkoztatva, milyen várakozásokkal tekintenek az idei évre?

- Cégünk árbevétele Magyarországon dinamikusan nő, átlagosan 10-20 százalékos növekedést érünk el. Idén eddig átlag feletti növekedésről számolhatok be, meglátjuk, meddig folytatódik ez a tendencia. A Schunk számára alapvetően kedvező, hogy a magyar ipar átalakult, és a termelés technológiai színvonala az elmúlt években érezhetően javult. Itt nemcsak az automatizálásra gondolok, hanem maguk a forgácsolási munkákat is modernebb eszközökkel végzik. Egyre több az öttengelyes gép, ezeknél szinte alapvető a magasabb szintet képviselő satuk és szerszámtartók kiválasztása.

Úgy gondolom, az elmúlt években átléptünk egy nagyon fontos küszöböt. Korábban hazánkban ez a szegmens lemaradóban volt, a növekedés dinamikája jócskán elmaradt az automatizálási termékek üzletága mögött. Az elmúlt három-négy évben azt tapasztaljuk, hogy változik a szemléletmód: sokkal könnyebben döntenek felhasználói oldalon a magasabb minőséget képviselő szerszámok beszerzése mellett. Elsősorban a nullpont rendszerek használatára gondolok, ami mára már szinte evidenciává vált az öttengelyes gépek esetében.

Egyre többen ismerik fel, hogy a nagyértékű gépeik lehetőségeit sokkal inkább ki tudják használni, ha jobban odafigyelnek a felszerszámozásra. Egy gép beszerzéséhez képest a felszerszámozásban már nem jelent komoly anyagi különbséget a minőségi, vagy kevésbé minőségi megoldás, a kihasználtságban, az eredményben és a biztonság terén viszont hatalmas a különbség.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink