Beszállítók Átadták az Akasol új gyárát

Átadták az Akasol új gyárát

autopro.hu/P.B. | 2021.08.18 14:21

Átadták az Akasol új gyárát

Fotó: Akasol

Az Akasol német akkumulátorgyártó hivatalosan üzembe helyezte „Gigafactory 1” névre keresztelt gyárát Darmstadtban. A gyártósorok jelenleg egy gigawattóra termelési kapacitást kínálnak, ám a végső cél öt gigawattóra éves kapacitás, ami nagyjából tízezer busz vagy teherautó kiszolgálására lenne elegendő.

Hirdetés

A Gigafactory 1 valójában már egy ideje üzemel: az Akasol 2020 októberében már beköltözött az új központba, és megkezdte a termelést – a kezdeti egy gigawattórával. Az üzem ünnepélyes megnyitására azonban tavaly ősszel nem került sor a járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt.

A megnyitó ünnepségen Tarek Al-Wazir hesseni gazdasági miniszter is részt vett, Peter Altmaier szövetségi gazdasági miniszter pedig videóüzenetet küldött. Az új gyárral az Akasol AG döntően hozzájárul a tömegközlekedés és a logisztika szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez - mondta Altmaier. hozzátéve, hogy az ehhez hasonló innovatív vállalkozások segítenek elérni Németország klímavédelmi céljait, ráadásul hozzáadott értéket és munkahelyeket teremtenek az országban.

Komoly beruházás

Az Akasol vezérigazgatója, Sven Schulz elmondta, hogy egy komoly mérföldkő a gyár átadása a vállalat életében. Mint mondta, százmillió eurót költött a cég az új üzemre, amiben magas teljesítményű lítiumionos akkukat gyártanak.

Az új gyártósorok hozzáadásával 2022-re 2,5 gigawattórás termelési kapacitást kell elérnie a gyárnak, ami a vevői igényektől függően akár öt gigawattórára is bővíthető. Az Akasol hagyományosan nem nevezi meg ügyfeleit, de ismert, hogy a cég a belga Van Hool buszgyártót és a svéd Volvo Csoportot is ellátja akkumulátorokkal.

A 20 ezer négyzetméteres gyár Darmstadt délnyugati részén található. A 15 ezer négyzetméteres, kétszintes gyártó-, összeszerelő- és logisztikai csarnok mellett van egy teszt- és validációs központ is, amely a cellák, modulok és rendszerek helyszíni tesztelését végzi – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink