Beszállítók Akku-alapanyagot gyártó üzemet adott át a BASF

Akku-alapanyagot gyártó üzemet adott át a BASF

autopro.hu/P.B. | 2023.06.30 14:18

Akku-alapanyagot gyártó üzemet adott át a BASF

Fotó: BASF

Megkezdte működését az első nagyobb kapacitással rendelkező németországi katódgyár. A BASF üzeme akár évi 400 ezer elektromos autót is el tud majd látni akkumulátor-alapanyaggal, amint eléri a teljes kapacitását.

Hirdetés

Június utolsó előtti napján megkezdte működését a németországi Schwarzheidében a BASF katódgyára. Ez az első nagy németországi üzem, ami a katódanyagokat akkumulátoralapanyagként gyártja. Az avatóünnepségen Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az elektromos átálláshoz szükséges termelés bizonyos hányadát Európában hazaivá kell tenni.

„A függetlenség itt, Schwarzheideben jön létre Európa számára” - mondta a zöld politikus.

A BASF több száz millió eurót fektetett be a telephelyen. A gyárban a jövőben, teljes kapacitását elérve évente mintegy 400 ezer elektromos autó lítium-ion akkumulátorainak katódoldalához készülhetnek anyagok. A tömeggyártás a tervek szerint 2025-ben indul. Habecken kívül a BASF vezérigazgatója, Martin Brudermüller, Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke és Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnök is részt vett az avatáson – írja az Automobilwoche.

A Szövetségi Gazdasági Minisztérium Brandenburg tartománnyal közösen összesen mintegy 175 millió euróval finanszírozta a beruházást, melynek keretében körülbelül 150 új munkahely jött létre. Az avatás egyben a BASF akkumulátor-újrahasznosító üzemének elindításáról is szólt - 2024-től a használaton kívüli akkumulátorcellákat ott készítik fel nyersanyag-visszanyerésre.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink