Elemzések Ilyen beruházásokkal törhet újra az élre Európa

Ilyen beruházásokkal törhet újra az élre Európa

autopro.hu/P.B. | 2023.06.30 07:21

Ilyen beruházásokkal törhet újra az élre Európa

Fotó: Livista Energy

Európa versenyképességét növelheti, az Ázsiának való kitettségét pedig csökkentheti a beruházás, melynek keretében lítiumfinomítással foglalkozó üzem épül Németország északi részén, Emden városában. A projektet az állam is támogatja.

Hirdetés

Emdenben, a Volkswagen egyik elektromosautó-gyárának városában építene lítiumfinomítót a Livista Energy vegyipari vállalat. A luxemburgi székhelyű cég június 28-án este írt alá szándéknyilatkozatot az állami tulajdonú kikötő-üzemeltetővel, a leendő gyár területének földtulajdonosával, a Niedersachsen Ports-szal a kikötővárosban.

„Első üzemünk elegendő lítiumot fog biztosítani évente 850 ezer elektromos jármű gyártásához” – mondta Daniel Bloor, a Livista Energy Europe ügyvezető igazgatója. Olaf Lies alsó-szászországi gazdasági miniszter jelezte, hogy az állam támogatni kívánja a projektet. Az NPorts felügyelőbizottságának jóváhagyása még várat magára, ha az megérkezik, zöldutat kap a projekt.

Olaf Lies elmondta, hogy Alsó-Szászország „nagyon szorosan” követni akarja a projekt megvalósítását. A politikus szerint az üzem megépülése remek lehetőséget jelentene az alsó-szászországi, német és európai ipar együttműködésére, például a lítiumion akkumulátorok terén

A tervezett beruházás mértékéről a társaság nem adott tájékoztatást. Az „Emder Zeitung” információi szerint több mint félmilliárd eurót kívánnak befektetni. A jelentés szerint mintegy 200 munkahely jöhet létre.

Szükség van az ilyen üzemekre

Mint ismert, a lítium egy könnyűfém, ami például az elektromos autók jelenleg használt akkumulátorainak elengedhetetlen alapanyaga. Azonban például okostelefonok vagy táblagépek akkumulátoraiban is használják, így egyre nagyobb az igény a lítiumra globális szinten, ebből pedig eddig Ázsia tudott a legtöbbet profitálni.

Lítiumfinomítók eddig főként Ázsiában működtek, bár Németországban nem a Livista beruházása lesz az első ilyen létesítmény. A kanadai Rock Tech Lithium a németországi Brandenburg tartományban fekvő Guben településen építi fel Európa első lítium feldolgozó üzemét, ahol az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához alkalmas lítium-hidroxidot állítanak majd elő. Az a projekt már az építési fázisban jár, idén márciusban kezdték el építeni a finomítót, ami 2025-be kezdheti meg a működését.

Zöld beruházás

A Livista szerint a megújuló energiák elérhetősége volt az egyik fő szempont Emden mellett. Természetesen a harmadik legnagyobb német északi-tengeri kikötő közelsége, valamint a Volkswagen helyi gyára is a lokáció mellett szóltak. A finomító a tervek szerint 2026-ban kezdheti meg működését, és évente akár 40 ezer tonna lítiumterméket állíthat majd elő – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink