Beszállítók A vegyipari óriást az elektromos járművek menthetik meg

A vegyipari óriást az elektromos járművek menthetik meg

Kuthi Áron | 2019.06.28 05:00

A vegyipari óriást az elektromos járművek menthetik meg

Globális megszorításba kezd a német BASF. A vegyipari vállalat 2021 végéig hatezer állást szüntet meg strukturális átalakítás címen, amelynek célja 2 milliárd eurós megtakarítás.

Hirdetés

Az 1865-ben Badenben alapított BASF-nek világszerte 122 ezer alkalmazottja van, ebből 75 ezer Európában, 20 ezer Észak-Amerikában. A leépítendő munkahelyek fele Németországban található, a ludwigshafeni cégközpont 39 ezer embert foglalkoztat.

Hans-Ulrich Engel pénzügyi igazgató az üzleti kihívásokról korábban így nyilatkozott: "Nehezebb terepen mozgunk, mint ahogy azt korábban látni lehetett", utalva az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúra.

Eközben a vállalat poliamid és poliuretán termékek gyártásával bővítette a 2014 óta katalizátorokat előállító sziléziai gyárát. A Polskiprzemysl lengyel ipari hírportál beszámolója szerint ezek a műanyagok már az elektromos járművek súlycsökkentésében fognak szerepet játszani. A lengyelországi üzemben ezentúl fék- és hűtőfolyadékot is előállítanak.

A festékanyagokat, bevonatokat, műanyagokat, katalizátorokat és kőolajtermékeket gyártó vállalat a világ húsz legnagyobb autóipari beszállítója közé tartozik. 2018-ban 63 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak.

Kiemelt Partnereink