Beszállítók A leépítések ellen tiltakoztak Bosch-nál

A leépítések ellen tiltakoztak Bosch-nál

autopro.hu/V.M. | 2021.11.22 14:18

A leépítések ellen tiltakoztak Bosch-nál

Fotó: Bosch Pressroom

A Bosch több ezer német munkavállalója tiltakozott november 19-én a tervezett üzembezárások és a munkahelyek áthelyezése miatt, amiket a vállalat szerint az elektrifikáció tesz szükségessé.

Hirdetés

A világ vezető autóipari beszállítójának dél-németországi Bühlben található üzeme előtt körülbelül 3000 ember gyűlt össze az IG Metall szakszervezet szerint. A Bosch előrejelzése szerint az autók elektromos berendezéseihez motorokat készítő egységben mintegy 1000 fő fogja elveszíteni munkáját 2025-ig a munkahelyek áthelyezése, elbocsátások és új dolgozók felvétele következtében.

Arnstadtban szintén megmozdulást szervezetek a Bosch munkavállalói. A városban egy generátor szabályozókat – egy elektromos autókból hiányzó alkatrészt – készítő üzem fog bezárni az idei év végén a megrendelések hiánya miatt. A bezárás száz munkahely megszűnését jelenti.

Egy harmadik helyszínen, a Bosch müncheni üzeme előtt csakugyan tüntettek a dolgozók. Münchenben 250 munkahely forog kockán azok lehetséges külföldre kihelyezése miatt.

Csak a veszteséget termelik

Az átszervezést kommentálva Jörg Luntz, a müncheni üzem menedzsere a Reuters-nek elmondta: „Minden, Münchenben gyártott üzemanyagpumpával veszteséget termelünk.”

A Bosch egyik szóvivője a tiltakozásokra reagálva úgy fogalmazott: „A célunk mindig az, hogy az intézkedéseket a munkavállalói képviseletekkel párbeszédet folytatva hozzunk, számba véve minden lehetőséget a további foglalkoztatáshoz… közben új álláslehetőségeket feltárva a vállalaton kívül.”

A szakszervezetek Németországban és más országokban arra figyelmeztetnek, hogy az elektromos átmenet következtében több millió ember veszítheti el munkáját átképzés hiányában. Egy májusi kutatás csak Németországban 100 ezer állás megszűnését vetítette előre.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink