Beszállítók A helyzet javulását várja a Continental

A helyzet javulását várja a Continental

autopro.hu/V.M. | 2022.08.11 10:23

A helyzet javulását várja a Continental

Fotó: Continental

A viharos első fél év után az autóipari beszállító a működési környezet javulására számít 2022 második felében, részben a félvezetőhiány csillapodása miatt. Ezenfelül tartja korábbi teljes évi pénzügyi előrejelzését.

Hirdetés

A hannoveri székhelyű vállalat a január-júniusi periódusban idén 18,7 milliárd euró árbevételre tett szert, ami 10,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Ugyanakkor a nyereségességet mérő, kamatok és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény (EBIT) mutató csak 210,7 millió euró volt, ami mindössze ötöde a tavalyinak.

Az ukrajnai háború okozta geopolitikai bizonytalanságot, az ellátási zavarokat, illetve a nyersanyagokat, az energiát és a logisztikát érintő áremelkedéseket, a chiphiányt és kínai járványvédelmi lezárásokat mind olyan tényezőként nevezi meg a Continental, amely eredményeit „nagy mértékben” befolyásolták.

Az eredményt rontotta, hogy a szankciók következtében az oroszországi működéséhez kapcsolódóan 75 millió euró leírására kényszerült a Continental, továbbá, hogy a ContiTech üzletág átstrukturálása 63 millió euró plusz költséget generált.

Egy hurrikán kellős közepén vagyunk

„A mostani zavarok inkább olyanok, mint egy hurrikán, és nem fognak egy hamar megszűnni” – fogalmazott Katja Dürrfeld, a Continental pénzügyi vezetője. Értékelésében elmondta, hogy mindazonáltal a vállalat jól teljesített, továbbá az autóipari termelés várható növekedése és a nyereségesség javítását célzó saját intézkedéseik nyomán továbbra is tartják korábbi egész éves pénzügyi előrejelzésüket. Ebben 38,3-40,1 milliárd euró bevétel és 4,7-5,7 százalékos EBIT-ráta szerepel – 2021-ben a vállalat 33,8 milliárd euró bevételre tett szert.

A Continental arra számít, hogy az év második felében a globális ellátási láncok stabilizálódnak, a chiphiány kis mértékben csillapodik, Európában pedig stabil marad az energiaellátás.

Stagnáló autógyártás, növekvő bevétel

A Continental sikernek értékeli, hogy az Automotive üzletág árbevétele még a globális autógyártás stagnálása ellenére is éves összevetésben 13,7 százalékkal 4,3 milliárd euróra nőtt a második negyedévben. Az árfolyamhatásokat és egyéb kiigazításokat figyelembe véve a bevételnövekedés 7,7 százalék volt, míg a korrigált EBIT-ráta 2,3 százalékkal megegyezett a tavalyival.

Ugyancsak javította az Automotive üzletág értékelését a magas rendelésállomány, ami a második negyedévben több mint 6 milliárd euró volt, körülbelül 40 százalékkal múlva felül az egy évvel korábbit.

A Gumiabroncs üzletág az április-júniusi időszakot a bevételek 17,1 százalékkal 3,4 milliárd euróra növekedésével, és 13,8 százalékos korrigált EBIT-rátával zárta.

A műanyag és gumi komponenseket készítő ContiTech üzletág eredményein szintén nyomot ejtett az autóipar gyengélkedése. Az előző negyedévet az egy évvel korábbit 8,2 százalékkal meghaladó 1,6 milliárd euró bevétellel, valamint 4,9 százalékos EBIT-rátával fejezte be – utóbbi jócskán elmaradt az előző évi 7,9 százaléktól.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink