Beszállítók A gyerekeket védi a Continental legújabb fejlesztése

A gyerekeket védi a Continental legújabb fejlesztése

autopro.hu/Sz.K. | 2023.04.22 08:18

A gyerekeket védi a Continental legújabb fejlesztése

Fotó: Instagram/continental_career

A gyermekjelenlét-érzékelő funkció észleli a járműben hagyott gyermekeket, és másodperceken belül figyelmeztetést küld a tulajdonosnak. A Continental digitális hozzáférési technológiájának (CoSmA) és a beépített gyermek-jelenlét-érzékelőnek nincs szüksége további hardverre. A rendszer lehetővé teszi, hogy a járműgyártók teljesítsék az Euro NCAP és az amerikai előírások 2025-re vonatkozó jövőbeli új gyermekbiztonsági előírásait a járművekben.

Hirdetés

A Continental a CoSmA digitális rendszerét kibővítette a gyermekjelenlét-érzékelő funkcióval a még nagyobb utasbiztonság érdekében. Ha a külső hőmérséklet eléri a 30 Celsius-fokot, az autóban fél órán belül akár 45 Celsius-fok is lehet – ez a hőmérséklet a Georgia Egyetem kutatásai szerint már életveszélyes lehet a kocsiban hagyott kisgyermekek számára. Csak az Egyesült Államokban évente közel 40 gyermek hal meg autóban bekövetkező hőgutában, de sajnos Magyarországon is ismert a jelenség, tavaly például egy óvodai buszban felejtettek egy gyermeket.

„Mi vagyunk az elsők a piacon belső szenzoros fejlesztésünkkel. Ezt a technológiát most életek megmentésére használjuk a járműben hagyott gyermekek észlelésével” - mondta Jean-Francois Tarabbia, a Continental Architecture and Networking üzletágának vezetője.

Még a legapróbb mozdulatokat is érzékeli

A funkció zökkenőmentesen beágyazódik a már meglévő digitális rendszerbe, amely lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy okostelefonjukat autós kulcsként használják a kihangosításhoz. Annak érdekében, hogy a hátrahagyott gyermekeket fel lehessen ismerni, a készülék úgynevezett reflektív üzemmódban működik. Ezáltal a rendszer egy tárgy mikromozgásaiból visszaveszi a saját sugárzott UWB-jeleit. A visszaküldött jel frekvencia- vagy fázisváltozásának érzékelésével mérhető a távolság és a mozgó célpont sebessége. Az érzékelők még a legapróbb mozgást is észlelik, például egy gyermek mellkasának légzés közbeni mozgását.

Az egyedi légzési sebesség és mozdulatok alapján a rendszer képes az utasokat csecsemőnek, gyermeknek vagy felnőttnek minősíteni. Ha a gyermekeket az autóban hagyják, a rendszer legkésőbb tíz másodperc múlva hangjelzést, vagy figyelmeztetést küld a vezetőnek. A szenzor képes a csecsemőket és a gyermekeket bármilyen üléspozícióban felismerni, függetlenül attól, hogy takaró fedi őket, vagy az utastérben rejtőznek.

Digitális kulcs

A Continental 2021-ben digitalizálta az slusszkulcsot és közvetlenül integrálta az elérési funkciót az autótulajdonos okostelefonjába. Az utolsó verziójával, a gyermekfelügyelő technológiával együtt a CoSmA maximális kényelmet kínál, és jelentősen javult biztonság az úgynevezett relay támadások ellen.

Az algoritmus lehetővé teszi az szenzoros adóvevőknek, hogy centiméteres pontossággal megkülönböztessék a digitális kulcs belső és külső helyzetét. Ez lehetővé teszi az érintésmentes hozzáférést és a motor indítását anélkül, hogy a sofőr a telefonjához nyúlna. Az autótulajdonosok ráadásul több digitális kulcsot is létrehozhatnak és kezelhetnek egyszerre, ahelyett, hogy fizikai kulcsot adnának át. A létrehozott kulcs kényelmesen megosztható másokkal is – áll a vállalat közleményében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink