Beszállítók A felhőből okosítja az akkumulátorokat a Bosch

A felhőből okosítja az akkumulátorokat a Bosch

autopro.hu/K.Á. | 2019.07.16 09:23

A felhőből okosítja az akkumulátorokat a Bosch

Lassan járj, tovább érsz! – lehet, hogy hamarosan valami ehhez hasonló figyelmeztetést vetít a sofőr műszerfalára a Bosch elektronikája, hiszen olyan megosztott rendszeren dolgozik, amely az akkumulátorok flottaszintű energiamenedzsmentjét vezérli.

Hirdetés

Az akkumulátorok hosszabb élettartama érdekében a német technológiai beszállító vállalat a Didi Chuxing Technology kínai mobilitási szolgáltatóval közösen olyan felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt, melyek kiegészítik a gépjárművek akkumulátorvezérlő rendszereit. A német beszállító azt ígéri, így húsz százalékkal is megnövelhető az energiaforrások élettartama.

A használatból, töltésekből, külső hőmérsékletből következő különböző stresszhatások ugyanis az akkumulátorcellák gyorsabb elöregedéséhez vezetnek, vagyis minél öregebb egy akkumulátor, annál alacsonyabb a teljesítménye és kapacitása, valamint annál rövidebb a gépjármű hatótávja. Az elektromos gépjárművekbe eddig is be voltak programozva különböző töltési folyamatok. De a jövőben a Bosch a meglévő folyamatokat kiegészítő innovatív töltési stratégiákat kínál az autógyártóknak.

Egymástól tanulják a töltést az akkuk

„A Bosch összekapcsolja az elektromos gépjárművek akkumulátorait a felhővel. Az adatalapú szolgáltatásokkal jelentősen javíthatjuk az akkumulátorok teljesítményét, illetve megnövelhetjük élettartamukat” – mondta Dr. Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH Igazgatótanácsának tagja. A felhőben található okosszoftver-funkciók folyamatosan elemzik az akkumulátor státuszát és a cella öregedésének megelőzése, vagy lelassítása érdekében különböző folyamatokat hajtanak végre. Ezen intézkedések mintegy 20 százalékkal csökkentik az akkumulátor, az elektromos gépjárművek legdrágább alkatrészének elhasználódását. A járműből és annak környezetéből gyűjtött valós idejű adatok kulcsszerepet játszanak ebben. A felhőalapú szolgáltatások az adatokat az újratöltési folyamatok optimalizálására használják fel, és egyben a műszerfali kijelző segítségével személyre szabott vezetési tippeket adnak a gépjárművezetőknek arról, hogyan őrizzék meg az akkumulátor teljesítményét.

Nagy ellenség a külső hőmérséklet

Minden akkumulátor-releváns adat – például az aktuális környezeti hőmérséklet – valós időben a felhőbe kerül, ahol gépi tanulást alkalmazó algoritmusok értékelik ki az adatokat. Ezen szolgáltatások segítségével a Bosch nem csupán állandó információt ad az akkumulátor aktuális státuszáról, hanem megbízható előrejelzést kínál az akkumulátor maradék élettartamára és teljesítményére vonatkozóan. A teljesen feltöltött akkumulátorok különösen magas, vagy alacsony hőmérsékleteken például gyorsabban öregszenek. A Bosch felhőalapú szolgáltatásai ezért biztosítják azt, hogy túl meleg, vagy túl hideg hőmérsékleten az akkumulátorok ne legyenek 100 százalékosan feltöltve.

Nem érdemes 100%-ra tölteni

Az akkumulátor töltésének csupán néhány százalékpontos csökkentésével az akkumulátor védett a nem szándékos kopással szemben. A felhőben található adatok szintén segítik az akkumulátor karbantartását és javítását. A felhőben található okosszoftver minden töltési folyamathoz külön töltési görbét számít, figyelembe véve, hogy az otthon vagy máshol történik. Optimalizálja a gyors és a lassú töltést és a töltési folyamat alatt ellenőrzi az elektromos-, valamint feszültségszinteket, ezáltal megnöveli az akkumulátor élettartamát. És amint a rendszer akkumulátor hibát vagy hiányosságot érzékel, értesítheti a gépjárművezetőt, vagy a flotta üzemeltetőjét. Ez növeli az akkumulátor javításának esélyét, mielőtt az végérvényesen meghibásodik.

Kiemelt Partnereink