Beszállítók A Bosch technológiájával védi utasait a Škoda

A Bosch technológiájával védi utasait a Škoda

autopro.hu/P.B. | 2021.02.17 04:21

A Bosch technológiájával védi utasait a Škoda

Fotó: Bosch Presse

Sajnos egyre többször hallani olyanról, hogy egy-egy autópályára vagy autóútra szemből, a rossz irányból hajtanak fel autósok. Az ilyen helyzet rendkívül balesetveszélyes, a nagy sebesség miatt alig van idő az észlelés után kitérni a másik jármű elől. Erre a problémára kínál megoldást a Bosch.

Hirdetés

A Bosch felhőalapú rendszere képes egyrészt a rossz irányba haladó autót, másrészt a többieket is figyelmeztetni arra, ha egy útszakaszon valaki szembe halad a forgalommal. A rendszer akár néhány másodpercen belül képes jelezni a problémát, ami nagy segítség lehet az autópályán haladó autók számára.

Ez a rendszer egyelőre nem túl elterjedt, azonban a Škoda legújabb modelljeinek infotainment rendszerébe már bekerült. Ez azt jelenti, hogy a 2021 második felében megjelenő Škoda modellek már tartalmazni fogják ezt a kiegészítőt. Egész pontosan idén a Superb, a Scala, a Kamiq és a Kodiaq modellekbe kerülhet bele a Bosch fejlesztése.

Dr. Mathias Pillin, a Bosch Cross-Domain Computing Solutions divíziójának elnöke elmondta, hogy a vállalat célja, hogy a fejlesztés ott legyen minden egyes autóban, hiszen így működhet a leghatékonyabban, és mentheti meg a legtöbb életet.

Ritka, de halálos

A Bosch közleménye is felhívja rá a figyelmet, hogy alapvetően ritka az olyan baleset, amit egy szemből érkező autó okoz az autópályán, azonban az ilyen balesetek nagy arányban halálosak, vagy okoznak súlyos sérüléseket. Az elmúlt hónapokban Magyarországon is több olyan videofelvétel került napvilágra, ami az autópályán vagy autóúton szemből érkező autót rögzített.

A Bosch felhőalapú rendszere automatikusan érzékeli a GPS adatok alapján, ha egy autó felhajt az autópályára. A rendszer hamar kiszűri a járműpozícióról, ha az autó rossz irányba halad, és ilyenkor egyből figyelmezteti a sofőrt, illetve azokat is, akik az érintett szakaszon közlekednek.

Pillin kiemelte, hogy a rendszer akkor tud igazán hatékonyan működni, ha elég sok járműben ott van. Minél több autóban található ilyen applikáció, annál jobb.

A rendszer okostelefonos applikációként már 2018 óta elérhető már 25 országban. Autókba először a Škoda építi be a technológiát.

Kiemelt Partnereink