Beszállítók Négy éve alakultak, ma beszállítói az Audinak

Négy éve alakultak, ma beszállítói az Audinak

Kuthi Áron | 2019.11.14 11:03

Négy éve alakultak, ma beszállítói az Audinak

Egyre összetettebb feladatokat bíznak a gyártók az autóipari beszállítókra, ezt a változást egyértelműen érzi a székesfehérvári X-Plast műanyagipari formatervező- és gyártócég. A műanyag számukra a jövő reménysége, amely egyre több alkatrészt tud kiváltani a járművekben. Egy egyszerű szimulációs feladattal indult, ma már több éves technológia-fejlesztési együttműködésben állnak a győri Audival. Seres Vktor ügyvezető mondta el történetüket az autopro.hu-nak.

Hirdetés

– Mikor alakult a cég, a bevétel mekkora része érkezik autóipari szereplőktől?
– Az X-Plast Kft.-t 2015-ben alapítottuk feleségemmel, Galambos Zsuzsannával azzal a céllal, hogy egy új, a hazai piacon egyedülálló, átfogó state-of-the-art műanyagalkatrész-fejlesztési szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek. Hisszük, hogy a műanyag alkatrészek szerepe folyamatosan nő az életünkben, ezért a kifinomult dizájn, a környezettudatos alapanyag-választás és a gyártásechnológiailag helyes kialakítás elengedhetetlen. Az autóipar fontos ipari szegmens, de a tudatos portfólió-bővítés eredményeként a kitettségünk alacsony. Jelenleg a bevételünk megközelítőleg 30%-a köthető autóipari projektekhez, ami egészséges egyensúlyt biztosít számunkra.

– Pontosan mit szállít be az Audi győri gyárának a cég, és hogyan alakult ki ez a kapcsolat?
– Sok évvel ezelőtt indult az együttműködés az Audi győri fejlesztő és szimulációs csapatával. Egy egyszerűnek tűnő fröccsöntés-szimulációs feladattal indult, amelyet több hónapos együttműködés árán sikerült megfelelően elkészíteni. A jó kapcsolat azóta számtalan sikeres projektben teljesedett ki. A feladatok komplexitása évről évre nő, a fejlesztés mellett komplex 3D nyomtatási projektekkel, valamint fröccsöntőszerszám-tervezéssel és kisszériás gyártással bővült a feladatunk. Jelenleg egy több éves közös technológia-fejlesztésen dolgozunk, amely meghatározhatja a jövő elektromos autóinak felépítését.

– Az Automotive Hungary egyik kísérőrendezvényén, a Volvo beszállítói fórumon vett részt, a gyártóval kapcsolatban milyen gondolatai, tervei vannak?
– Kiemelt szakterületünk a fröccsöntött műszaki műanyag alkatrészek tervezése, fejlesztése és a jövő gyártási megoldásainak kutatása. E területen belül a nagy terhelhetőségű fém alkatrészek kiváltásában nagyon sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt évek során. Hisszük, hogy az új technológiák új szemléletmódot is követelnek mind mérnök, mint formatervezői oldalon. Nagyon büszkék vagyunk fiatal formatervezőinkre, akik közreműködésével idén a 40. Magyar Formatervezési díjat is sikerült elnyerni. Különböző szakterületeink szoros együttműködése az integrált terméktervezési folyamatunkban megoldás lehet a jövő kihívásaira. A Volvo beszállítói fórum rövid betekintést engedett a Volvo Group beszerzési stratégiájába és politikájába. Remélem, hogy lesz lehetőség együttműködni Andrea Fuder beszerzési vezetővel és csapatával, bízom benne, hogy ügyfeleinknél már bizonyított szakértelmünkkel a Volvo Group jövőjéhez is hozzátehetünk.

– Milyen trendeket lát az autóipari beszállítói szegmensben a rendelkezésre állás, termékfejlesztés, kapcsolattartás, tudásmegosztás terén, megrendelő-beszállító relációban?
– Saját tapasztalatunk alapján a fejlesztési oldalon egyértelmű trend figyelhető meg az autógyártók részéről. Komplex megoldást nyújtó cégeket keresnek, nem pedig részfeladatokra minél olcsóbb beszállítót. A hosszú távú jó kapcsolat alapja a megfelelő kommunikáció. Mi nyitott cég vagyunk, és ez a nyitottság nem csak házon belül tapasztalható. Alapvető elvárás a tudásmegosztás az ügyfelek irányába is. Hiszünk benne, hogy együtt többre vagyunk képesek, és a változásokra rugalmasan együttműködéssel tudunk hatékonyan reagálni.

– Melyek lennének az X-Plast által keresett munkaerőpiaci kompetenciák, avagy hova, merre lehet javulni, bővülni?
– A különböző piaci szereplők és piaci szegmensek igényei eltérőek, de a komplex megoldások keresése mindenütt közös. Fontosnak tartjuk a piac folyamatos vizsgálatát és trendek, technológiák feltérképezését, a kollégák folyamatos képzését. Ez alapján egy, a csapat bevonásával megalkotott stratégia mentén fejlesztjük, bővítjük saját csapatunkat is. Legújabb csapattagunk több mint 15 év végeselemes OEM tapasztalattal a háta mögött csatlakozik hamarosan hozzánk, így a teljes fejlesztési folyamat (formatervezés, mérnöki tervezés, gyártási analízis, terhelési analízis, szerszámtervezés) egy kézből elérhetővé válik. További bővülésre is szükségünk lesz a feladatok sokasága, és a kollégák leterheltsége miatt. Az idősebb, tapasztalt szakemberek tudásának ötvözése a fiatalos csapattal kiemelkedően jó megoldásokat tud eredményezni.

– Tervezés és szimuláció terén mely szoftverek jönnek szóba, mely megoldások jöttek be?
– A feladatok változatossága és az ügyféligények miatt több tervező szoftvert is alkalmazunk cégben. Jelenleg az Autodesk, a PTC programjaival végezzük a tervezést és az Autodesk és az Altair rugalmas megoldásait használjuk szimulációkra a napi munkánk során. A folyamataink folyamatos fejlesztésére, optimalizálásra való törekedés részeként a csapattal rendszeresen kiértékeljük a meglévő szoftvereket, alkalmazhatóságukat, és megosztjuk egymással a tapasztalatinkat. Ezáltal lényegesen gyorsabban tudunk reagálni egy-egy problémára.

Kiemelt Partnereink