Beszállítók LuK Savaria: két évtizednyi sikertörténet

LuK Savaria: két évtizednyi sikertörténet

2017.10.17 09:33

LuK Savaria: két évtizednyi sikertörténet

20 éve kezdődött meg a termelés a szombathelyi gyárban. A kezdetekről napjainkig megtízszereződött a gyár alapterülete, a munkavállalók száma pedig 64-ről 3400-ra nőtt.

– Annak az értékrendnek köszönhetően lehetünk itt 20 év után, amelyet napi munkánk során a magunkénak vallottunk: átláthatóság, bizalom és csapatmunka. Ennek mentén tudtunk eljutni oda, hogy a Schaeffler-csoport 4. legnagyobb gyárává nőttük ki magunkat a 75 termelési helyszín közül. A világon minden tizedik új autóban általunk gyártott kuplung és lendkerék található – foglalta össze az elért eredményeket tömören Szigeti Tibor ügyvezető a jubileum kapcsán rendezett ünnepségen. – Nyugodtak lehetünk, mert tudjuk, hogy céljaink mögött sokan ott állnak. De nemcsak a mára kell gondolnunk, hanem a jövőre is. Fel kell építenünk a jövő nemzedékét, amely munkának a részesei akarunk lenni. A mi értékünk a jövő sikere, ami minket igazolni fog, hogy helyes utat választottunk ma magunknak – tette hozzá a vállalat első embere.

Bármilyen grafikonon szemléljük a különféle mutatókat, kétséget kizáróan látható, hogy folyamatosan bővült a termékskála, a munkavállalói létszám és a termelő terület nagysága. – Számos kitüntetés, sikeres audit mutatja a helyi kollégák minőség iránti elkötelezettségét, mellyel megalapozták a szombathelyi gyár jövőjét – ezek már Kraus Trudbert, az LuK gyárak világszintű termelési vezetőjének szavai.

Az eltelt két évtizedben kétségkívül összefonódott Szombathely és az LuK Savaria története. Puskás Tivadar polgármester szerint ez a jubileum a város életét is jelentősen meghatározza. – Akkor kielégítő egy város élete, ha jó a gazdasága. Összefogtunk a nagyvállalatokkal, mert csak úgy fejlődhetünk, ha mindenki azt szeretné, hogy a közös célok megvalósulhassanak – mutatott rá a település vezetője.

Egyáltalán nem a szerencsén, avagy a véletlenen múlott, hogy 1996-ban Szombathely mellett döntött a bühli Lamellen- und Kupplungsbau GmbH. A város kedvező földrajzi fekvése logisztikai előnyt jelent az itt beruházók számára. A vasúti és a közúti hálózatok jó szállítási útvonalakat kínálnak a környező országok felé. Az Európai Unió tagjaként Magyarország, valamint Szombathely kedvező lehetőséget biztosít a keleti és a nyugati piacokkal való kapcsolatfelvételre. A Schaeffler-csoport stratégiái között szerepel, hogy a leányvállalataikat vevőik közelébe telepítik. Győr, Szentgotthárd, Ausztria és Németország közelsége egyértelmű előnyt jelent.

A beruházások összege 20 év alatt megközelítőleg 120 milliárd forintot tett ki. Jelenleg 75 ezer 500 négyzetméternyi hasznos alapterületen folyik a gyártás és a gyártást segítő munka.

A kellően képzett szakembergárda összeállításában nagy segítséget jelentettek Szombathely ipari hagyományai, az itt található iskolák, az LuK Savaria pedig elkötelezte magát a duális képzésben való részvétel mellett, amely révén már a jövő munkatársait készítik fel, hogy hamarosan kollégaként üdvözölhessék őket.

Az LuK Savaria nagy erőssége, hogy nem magányos szereplőként vesz részt az éles piaci versenyben: a Schaeffler-csoporthoz tartozik. A globálisan tevékenykedő ipari beszállító a legkiválóbb minőség, a kimagasló technológia és a fejlett innovációs erő kombinációját tartja szem előtt minden tevékenysége során. Motorokhoz, sebességváltókhoz készített precíziós komponensekkel és rendszerekkel, valamint gördülő és csúszócsapágy-megoldásaival járul hozzá a Schaeffler-csoport a holnap mobilitásához. 2016-ban a technológiai vállalat mintegy 13,3 milliárd eurós árbevételt ért el. Közel 87 ezer 900 munkavállalójával a Schaeffler a világon az egyik legnagyobb családi tulajdonban lévő vállalat, amelynek világméretű hálózata termelőüzemeket, kutatási és fejlesztési részleget, valamint forgalmazó cégeket foglal magába.

Kiemelt Partnereink