Beszállítók Kkv-k előtt nyitotta meg kapuját a Festo

Kkv-k előtt nyitotta meg kapuját a Festo

Festo | 2018.09.20 13:21

Kkv-k előtt nyitotta meg kapuját a Festo

Néhány évvel ezelőtt alig lehetett hallani az Ipar 4.0 koncepcióról, ma viszont már lépten-nyomon erről beszél szinte mindenki az iparban.

Hirdetés

Ehhez az új korszakhoz, a negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódik a magyar kormány 2016-ban meghirdetett, az ország újraiparosítását célzó Irinyi-terve, illetve ezzel összhangban a 2017 őszén elindított Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt, amelynek legfontosabb feladata, hogy az iparstratégiai célkitűzéseket a mindennapok valóságává alakítsa. Vagyis a hazai kis- és középvállalatok (kkv) valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó Ipar 4.0 megoldásokat, fejlett technológiákat, és ezeket a saját működésükbe integrálhassák.
A 2,3 milliárd forint keretű kiemelt nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott öt mintagyár egyike az automatizálástechnikában piacvezető, illetve műszaki oktatás területén közismert Festo. A projektet a magyarországi kereskedő és gyártó egység közösen bonyolítja.

– Készek vagyunk megosztani tudásunkat a programban részt vevő hazai vállalatok szakembereivel, hiszen a Festo hosszú évek nemzetközi tapasztalatával rendelkezik az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák fejlesztésében – hangsúlyozta Szövényi-Lux Márton ügyvezető igazgató.

– A Festónál nem csak az egyes részterületekre, hanem a teljes értéklánc digitalizációjára építjük fejlesztéseinket. Jó példa erre online webshopunk. Ezen a felületen például a budapesti gyárban készülő levegő-előkészítők egyedi konfigurálására van lehetőség a világ bármelyik országában. A megfelelő konfiguráció összeállítását követően az SAP rendszerünk indítja a gyártást. A gyártási utasítás 2D/3D-ben jelenik meg a szerelőállomáson, a termékeket pedig egy egyedi datamatrix kóddal látjuk el, és a kiszállítást követően okos eszközön beolvasva a kódot minden releváns információ (karbantartási utasítás, tartalékalkatrész jegyzék…) egyszerűen előhívható az adott termékkel kapcsolatban. Arra készülünk, hogy több más digitális megoldás mellett mindezt megmutassuk a Festo alkalmazásai iránt érdeklődő szakembereknek. De igazán akkor leszünk elégedettek, ha úgy köszönünk el egymástól, hogy: igen, a mi cégünknél ezt én is meg tudom csinálni – fejtette ki Harald Scherner a Festo-AM Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Középpontban a szemléletformálás

A Mintagyár program operatív szervezéséért felelős két szervezet, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) szándéka szerint nem csupán a technológiai ismeretek átadásáról, közös ötletelésről szól a projekt, hanem a résztvevő kis- és középvállalatok szakembereinek szemléletformálásáról is.

– Az Ipar 4.0 Mintagyár projekt egyik nyertesének lenni jelentős elismerés, világosan mutatja, hogy milyen erős szereplő a Festo a szakképzés, felnőttképzés területén – mondja Siszer Tamás, a Festo Didactic vezetője, a projekt szakmai felelőse.

– Nem titok, hogy a vállalatunknál alkalmazott digitális technológiák magas tudásigényt támasztanak. Fontos látni, hogy a Festo sikere elképzelhetetlen a kiválóan képzett, szakmájuk iránt elkötelezett munkatársak nélkül. Ezért a program során a technológiai lehetőségek ismertetésén túl szeretnénk megosztani az Ipar 4.0 kapcsán felhalmozott szakképzési tapasztalatainkat is. Az Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt megálmodóinak célkitűzésével összhangban számunkra is fontos, hogy hozzájáruljunk a fejlődéshez szükséges új szemlélet kialakításához.

Kiemelt Partnereink