Beszállítók Keszte Róbert: egymástól csábítgatjuk a munkaerőt

Keszte Róbert: egymástól csábítgatjuk a munkaerőt

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.01.29 08:33

Keszte Róbert: egymástól csábítgatjuk a munkaerőt

Ha nincs elég munkavállaló, nem lesznek újabb beruházások – így foglalható össze a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárigazgatójának helyzetértékelése.

Hirdetés

– Jelenleg a jármű- és járműalkatrész-gyártás nagy szerepet tölt be Magyarország életében. De ahhoz, hogy a járműipar ilyen mértékű szerepe megmaradhasson, folyamatosan új projekteket kell megszereznünk. Ehhez viszont versenyképeseknek kell lennünk – nyilatkozta Keszte Róbert a Világgazdaságnak.

A szakember szerint versenyképesség terén igencsak nagy kihívások előtt áll hazánk, hiszen a költséghatékonysági és minőségi elvárások mellett a munkaerő mennyisége is kritikus pont. A piac egyre gyorsabban szívja fel a mérnököket, közben egyre kevesebb a kétkezi munkás idehaza.

A bérfejlesztés kapcsán nem túl optimista a beszállító vezető munkatársa, ugyanakkor rámutat, hogy e fontos tényező mellett szükséges lenne a társadalom szélesebb rétegeit is bevonni a munkaerőpiacra.

Keszte Róbert korábban részletesen nyilatkozott szakportálunknak arról, hogy milyen feltételekkel válhat egy cég a Continental beszállítójává.

– A teljes magyar termelő iparban nagyon erős fejvadászat folyik. A cégek egymástól próbálják elhalászni a legjobb szakembereiket. Mi is ezt tesszük, mint ahogy a többiek is próbálják elhappolni a jó szakembereket. Ennek pedig erős árfelhajtó hatása van, ami főleg a mérnöki szakmára igaz – fogalmazott szókimondóan a gyárigazgató.

– Románia a legnagyobb konkurenciánk. Ott a munkaerő költsége alacsonyabb, mint Magyarországon, miközben a szakképzés színvonala legalább olyan jó, mint nálunk – fűzte hozzá a szomszédos országot jól ismerő Keszte Róbert. – Ott engem kerestek meg a konszernünktől újabb és újabb projektekkel, Magyarországon fordított a helyzet. Itt nekem kell a megrendelések után mennem – mutatott rá a Continental hazai vezetője.

A teljes interjú itt olvasható.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink