Beszállítók Itt a vége: kiszáll a Knorr-Bremse a gyötrelmes felvásárlásból

Itt a vége: kiszáll a Knorr-Bremse a gyötrelmes felvásárlásból

autopro.hu/B.B. | 2017.09.22 10:12

Itt a vége: kiszáll a Knorr-Bremse a gyötrelmes felvásárlásból

Visszavonta a Haldexért tett ajánlatát, és letett a két vállalat egyesítéséről a német beszállító. A versenyhatósági vizsgálatok leállítása is azt sejteti, a döntés végleges.

Hirdetés

Jópár cikkünkben foglalkoztunk a Knorr-Bremse lehetséges felvásárlásával, azonban úgy látszik, hiába. A müncheni székhelyű beszállító ugyanis visszavonta a Haldex megszerzéséért tett ajánlatát, és feladta a két vállalat egyesítéséről szóló törekvéseit. A fékspecialista, mely minden opciót mérlegelt, döntését még a svéd hatóságok versenyjogi vizsgálatának lezárulta előtt hozta meg. Ennek megfelelően a kartellvizsgálati eljárás sem folytatódik.

A Knorr-Bremse döntése annak ismeretében nem meglepő, hogy a felvásárlási folyamat már jó ideje nagyon nehézkesen haladt. Kezdetben a Haldex vezetősége támogatta a németek akvizíciós szándékát (az együttműködés egyben előfeltétele lett volna a versenyjogi vizsgálatok sikeres lezárásának is), azonban a menedzsment hozzáállása idővel száznyolcvan fokos fordulatot vett. Bár a Haldex-részvényesei támogatták az ügyletet, a Haldex-vezetés többek között nem járult hozzá, hogy többségi szavazással döntsenek a felvásárlásról.

Az ajánlat elfogadásának hatóságok által megszabott határideje szeptember 27., vagyis alig több, mint egy hét állna rendelkezésre az üzlet nyélbeütésére. Közlése szerint a Knorr-Bremse az időszűke miatt vonta vissza ajánlatát.

- Nagyon vonzó ajánlatot tettünk, meggyőző érveink voltak és a részvényesek nagymértékű támogatását is élveztük. Azonban a Haldex megszerzéséért tett minden törekvésünket visszautasították, az igazgatótanács pedig blokkolta a haszongépjármű-szegmens új, versenyképes erejének kihasználásáért végzett előrehaladást – összegzett Klaus Deller. – A logikus lépés az ajánlat visszavonása és a jövőre fókuszálás. Tekintettel a Haldex-részesedésünkre, a jövőben felelősségteljes részvényesként lépünk majd fel és a lehető legjobb szándékkal használjuk fel lehetőségeinket a két vállalat javára – zárta gondolatait a Knorr-Bremse-vezér.

A Haldexért folytatott korábbi licitháború két résztvevője, a ZF és a Knorr-Bremse egyben a svéd beszállító legnagyobb részvényesei, a Reuters szerint előbbi 20, utóbbi 15 százalékos részesedéssel bír a cégben. A versenyből győztesként kikerülő Knorr-Bremse a Haldex-részvények darabjáért 125 svéd koronát kínált, így a felvásárlás végösszege 582 millió euró lett volna.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink