Beszállítók GE-CO: Új csarnokból segítik a gépipar innovatív fejlődését

GE-CO: Új csarnokból segítik a gépipar innovatív fejlődését

Wurmbrandt András | 2018.05.15 08:30

GE-CO: Új csarnokból segítik a gépipar innovatív fejlődését

1998-ban egy bérelt irodában kezdték, ma pedig Budaörsön már a harmadik, immár saját igényeik szerint kialakított épületükben dolgoznak. A CNC esztergák, eszterga központok, megmunkáló központok, lemezmegmunkálók értékesítésével, szervizelésével foglalkozó GE-CO Hungary Kft. idén ünnepli 20. évfordulóját. A jubileum és az új csarnok kapcsán beszélgettünk Oláh Adriennel, a cég munkatársával.

– A közelmúltban új épületbe költöztek Budaörsön, előző telephelyük szomszédságába. A csarnok március végi, Open house megnyitójához kiállítás is kapcsolódott. Sikeres volt a program?
– Olyannyira sikeres volt a 26 gépet bemutató kiállításunk, hogy két nap alatt több mint kétszáz érdeklődő érkezett és több célzott megkeresést is kaptunk, melyből némelyik már meg is valósult. Ebből kiindulva egyébként azt tervezzük, hogy ősszel megismételjük a programot.

– Mit kell tudni az új csarnokról, és miért volt szükség a megépítésére?
– Ez egy 1200 négyzetméteres csarnok, éppen duplája az előzőnek, amit egyszerűen kinőttünk. A CNC gépek forgalmazása mellett ugyanis az utóbbi időben a lemezmegmunkáló divíziónk is jelentősen erősödött, ott is egyre több az értékesítés. A csarnokhoz már bemutatóterem is tartozik, ahol komplex gyártási folyamatok bemutatására, oktatására is képesek vagyunk, akár robotizált környezetben, automatizált gyártási feladatoknál is. Fontos megjegyezni, hogy az új csarnokunkban van saját darunk is, amivel 25 tonnáig tudunk emelni, ez pedig nagyban megkönnyíti a szervizes kollégák munkáját. Azt is el kell mondjam, létszámban is bővültünk irodai és szervizes területen is.

– Milyen gépeket forgalmaznak?
– Többnyire Törökországból és az Egyesült Államokból hozzuk be a lemezmegmunkáló gépeket. Ezek közül a Baykal, az Omax és az Akyapak tartozik portfóliónkba, és idén csatlakozott hozzájuk a spanyol Geka is. CNC megmunkáló részlegünk termékei közé tartoznak a koreai Doosan és a japán Murata, Enshu, Takamaz, Tsugami és OKK gépek is. Az új bemutatótermünkben, ahol elfér akár30-32 gép is, ezekből több típust is megtekinthetnek. Célunk, hogy meglévő partnereinket és leendő ügyfeleinket minél magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni akár géppark korszerűsítésről, akár új beszerzésről, akár kulcsrakész sor szállításáról legyen szó. Tavaly adtukel az ezredik gépet, ami igen jelentős mérföldkő volt a cég életében. Idén májusban ünnepeljük a cégünk 20. évfordulóját. A tavalyi rekord év után, idén is folytatódik a pörgés, mind komplex gépsor projekt megkeresésekés kivitelezések, szerződések és géptelepítések terén. Ügyfeleink többsége a járműipart képviseli, vannak Tier 1, 2-es beszállítóink is, de természetesen más ágazatokba is szállítunk gépeket.

– Az Industry 4.0 új kihívásokat tartogat az ipar számos szereplőjének. Önök hogyan tudnak az új trendekhez, elvárásokhoz igazodni?
– Az Industry 4.0 létrehozásával megjelent az úgynevezett smart factory kifejezés. Az Industry 4.0. négy fő tervezési elvvel támogatjaa vállalatokat: együttműködési képesség, átlátható információ, technikai támogatás, decentralizált döntések. A munkaerőhiány és a versenyképesség miatt fokozott az érdeklődés az automatizálható gyártási folyamatok iránt, a jobb ellenőrizhetőség és a hatékonyság növelése érdekében. Ezekre a kihívásokra vannak sajátfejlesztésű szoftvereink és komplex megoldásaink. Cégcsoport szinten számos területről rendelkezünk tapasztalatokkal és referenciákkal. Az Ipar 4.0, a digitalizáció, a hálózatépítés és a virtuális termelés napjainkban olyan fogalmak, amelyek a modern gyártás elengedhetetlen kellékeit jelentik. A digitális gépklónoknak köszönhetően nem csak szimulálhatjuk, hanem hatékonyan felügyelhetjük is a termelő rendszereket. A valós idejű adatgyűjtés és feldolgozás egyre inkább lehetségessé válik. Új elemzési lehetőségek jelennek meg, például a megelőző karbantartási szolgáltatás vagy az energiaáramlás és fogyasztás megközelítése terén. Az információs technológia rendkívül fontos szerepet játszik a jövő gyártásában – mind a gyártási létesítmények üzemeltetése és vezérlése, mind a gépi adatok és energiafogyasztással kapcsolatos információk összehasonlítása és értékelése terén. A valós idejű adatszolgáltatás pedig lehetőséget teremt arra, hogy akkor és ott avatkozzunk be, ahol éppen szükség van rá. A gyártás hatékonysága ezáltal tehető hatékonyabbá.

– Hogy néz ki egy gép útja a megrendeléstőla leszállításig?
– Minden megrendelés a kapcsolatépítéssel kezdődik, ami hosszas folyamat, sok látogatással, beszélgetéssel. A konkrét igény feltérképezése után az értékesítő kollégánk kiválasztja az adott feladatra leginkább alkalmas géptípust, majd elkészíti az egyedi ajánlatunkat. Az ügyféllel való további egyeztetést és az ajánlat elfogadását követően kerül sor a gép megrendelésére, és szállítására. Előfordul,hogy rendelkezésre áll készleten az adott gép, viszont az is megesik, hogy várni kell rá, amíg legyártják. Ezután megszervezzük a fuvart, ha vámköteles, akkor vámoltatjuk, majd felvesszük a gépet. A szállítás és vámolás folyamata legfeljebb egy hetet vesz igénybe, de túlméretes gépeknél akár 1,5-2 hónap is lehet az engedélyezési folyamat miatt. A gép közvetlenül ügyfelünkhöz vagy hozzánk érkezik be. Időközben szervizeseink kiküldik a telepítéshez szükséges elvárásokat, melyeket az ügyfél kiépít, mire a gép és a kollégák odaérnek. A szervizeseink a helyszínen beüzemelik, majd több napos oktatás keretében átadják agépet. Az átadás/átvételt követően jelenthetjük ki ténylegesen, hogy megérkezett a gép, és így lezárult a folyamat. Minden gépünkre van garancia, és természetesen garancián túli szerviz-szolgáltatást és alkatrészellátást is nyújtunk.A szervizigényekre 24 órán belül reagálunk, ami legtöbb esetben a hiba feltárásának megkezdését jelenti. Amennyiben alkatrészcsere szükséges, azt is általában 48 órán belül tudjuk teljesíteni.

– Említette, hogy idén ünneplik a cég 20. évfordulóját, mit terveznek a következő 20 évre, de legalábbis a közeljövőre?
– Húsz év folyamatos fejlődést tudhatunk magunk mögött. Célunk ügyfeleinkkel együtt tovább fejlődni, kiszolgálni maximálisan a meglévő igényeket, emellett felismerni a várható igényeket. Ehhez a legmagasabb szakmai színvonalat képviseljük, ügyfélorientált hozzáállással.

Kiemelt Partnereink