Beszállítók Elszámította magát az Osram, leépít

Elszámította magát az Osram, leépít

autopro.hu/B.B. | 2019.04.14 05:00

Elszámította magát az Osram, leépít

Módosította pénzügyi prognózisait a német központú multinacionális világítástechnikai vállalat, az Osram. A beszállító az EBITDA-ját is visszavágta jópár százalékkal. Az ok összetett, a világítástechnikai iparág és az autóipar lassulásán túl gazdaságpolitikai bizonytalanságok is fékezik a vállalatot. Leépítés már biztosan lesz.

Hirdetés
Alaposan visszavágta üzleti terveit a két éve még igencsak optimistán jövőbe tekintő Osram. 2019-re a világítástechnikai beszállító az adózás, kamatok és értékcsökkenés előtti eredményét (EBITDA) a korábbi 12-14 helyett már csak 8-10 százalékban határozza meg. Még beszédesebb, hogy a beszállító által generált forgalom a korábban tervezett plusz három százalékos bővülés helyett akár 14 százalékkal is zsugorodhat.
Az üzleti tervek óvatosabbra fogása többek között az autóipar és az általános világítástechnikai piac lassulásával magyarázható, de az USA és Kína közti gazdasági konfliktus is visszafogja az Osram tevékenységét. Mindezek miatt különösen Kínában dagadtak fel a gyártó készletei, ami további pluszköltségekhez vezet.

Az Osram módosítása azért is érdekes, mivel az elmúlt években üzleti optimizmusa miatt komoly fejlesztéseket hajtott végre. Épp a keresleti hullámhegy tetőzésének vége felé nyitott új gyárat Malajziában és duplázta meg kapacitását a kínai Wuxiban. Aligha jelent vigaszt, hogy nem egyedüli elektronikai gyártóként kellett újrakalkulálnia terveit, többek között az Infineon is módosította várakozásait.

Az Osram első embere pár hete már elismerte, hogy a korábbi üzleti várakozások túl optimisták voltak. Olaf Berlien bejelentése alapján ezt most egy komoly akciósorozattal próbálják korrigálni, hiszen a vállalat 2021-ig évente 200 millió eurót szeretne lefaragni költségeiből. Ennek keretében regensburgi üzemében száz pozíciót is megszüntetnek.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink