Beszállítók Dale A. Martin: fontos szerep vár a magyar mérnökökre az elektromos hajtások fejlesztésében

Dale A. Martin: fontos szerep vár a magyar mérnökökre az elektromos hajtások fejlesztésében

Gégény István | 2016.09.09 08:33

Dale A. Martin: fontos szerep vár a magyar mérnökökre az elektromos hajtások fejlesztésében

A Siemens Hungary elnök-vezérigazgatójával duális képzésről, a munkaerő megtartásáról és egy különleges hazai fejlesztésű elektromos járműről beszélgettünk.

– Miért döntöttek úgy, hogy duális mesterképzés formájában erősítik együttműködésüket a Műegyetemmel?
– Büszkén tekintek vissza az elmúlt évezred végére, amikor a Siemens gazdasági szakterületen duális képzést indított Magyarországon, a német modell alapján, német nyelven. Az akkori program sok éven át sikeresen működött. 2011-től ismét bekapcsolódtunk a duális képzésbe, immár műszaki területen: a duális szakképzésben jelenleg is képzünk hegesztőket, ipari gépészeket és gépi forgácsolókat. Ez sokkal komplexebb folyamat volt, más felkészültséget igényelt, mint a gazdasági szakok elindítása. Akkor műhelyátalakítással, nagyobb beruházással is segítettük a hallgatók képzését, amely mind a mai napig hatékonyan működik. Idővel újabb gazdasági tematikájú duális képzést indítottunk, így bőven volt tapasztalunk az ilyen együttműködés előnyeiről. Úgy döntöttünk, hogy magasabb szinten is bekapcsolódunk a gyakorlatorientált egyetemi oktatásba, ám fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az elhatározás nem tőlem származik, hanem munkatársaink, a Siemens dolgozói voltak az ötletgazdák. Egyszerre beszélhetünk úttörő kezdeményezésről, ugyanakkor logikus folyamatról.

– A duális képzés vállalati oldalról anyagi és egyéb áldozatvállalást is feltételez. Megtérül-e Ön szerint az ilyen befektetés?
–A Siemensnek 125 éves tapasztalata van Németországban a duális képzést illetően, s ha nem csupán forintra akarjuk kiszámolni a megtérülést, hanem figyelembe vesszük, hogy egy ilyen képzéssel hozzájárulunk a nemzetgazdaság fejlődéséhez, a Siemens számára szintén előnyöket hordoz a szerepvállalás, így összességében pozitív a mérleg. Lesznek nyilván olyan évek, amikor kevésbé, máskor jobban megtérül anyagilag is a duális képzésbe való befektetés. Magyarország és vállalatunk szempontjából egyaránt értékes, hasznos befektetésnek tartjuk ezt az együttműködést.

– A duális képzés bevezetésének ténye szoros összefüggésben áll a munkaerőpiac aktuális helyzetével. Hogyan birkózik meg a Siemens a magyar személyügyi kihívásokkal?
– Az elmúlt 5-6 évben mintegy 1000 fővel bővült hazai vállalatunk munkatársainak létszáma. További fejlődést tervezünk, s bízom benne, hogy ezt lépésről lépésre meg is tudjuk valósítani, az organikus növekedés jegyében, mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt. A mostani esemény, a duális mesterképzés elindítása is ennek az egyik fontos eszköze. Nem állítom, hogy egyszerű a Siemens dolga, mi is a magyar munkaerőpiac része vagyunk. Úgy látom viszont, hogy még mindig van elég kolléga, aki úgy érzi, hogy érdemes nálunk dolgozni. Ez a meglévő munkaerő megtartására is igaz, hiszen igen alacsony a Siemens kollégái körében a fluktuáció.

– Úgy tudom, Ön elkötelezett környezetvédő. A járműipar megatrendjei is ebbe az irányba, a minél kevesebb káros anyag kibocsátása felé haladnak. Miként veszi ki a részét a jövőbeni hajtásrendszerek, technológiák, a holnap mobilitásának megalkotásából a Siemens?
– A járműipar több területén is jelen vagyunk. Nem újdonság, hogy az általunk fejlesztett elektromos hajtásokat számos járműbe beépítik. Magyarországon két konkrét projektet említenék, amelyek jelenleg jól szemléltetik a szerepvállalásunkat. Egyrészt hazai fejlesztésű elektromos buszokban üzemelnek a Siemens fejlesztései – a MABI által gyártott Modulo járművekről van szó –, másrészt egy szintén magyar mérnökök által tervezett elektromos repülőgép is vállalatunknak köszönhetően emelkedhet a magasba. Utóbbi jármű is létezik már, hamarosan itthon is bemutatjuk a nyilvánosság számára. Szeretném hangsúlyozni ennek kapcsán, hogy a Siemens jelentős szerepet kíván vállalni az elektromos repülők fejlesztése terén, amely folyamatban Magyarországra kiemelkedő módon számít az anyavállalat.

Kiemelt Partnereink