Beszállítók A karosszériagyártó Tower kivonulna Európából

A karosszériagyártó Tower kivonulna Európából

Biró Csongor | 2016.01.20 06:27

A karosszériagyártó Tower kivonulna Európából

A New York-i tőzsdén jegyzett Tower International amerikai beszállító eladta két kínai, illetve egyik brazil érdekeltségét és megfontolta, hogy értékesíti európai vállalatait is.

A vázelemek és a lemezmegmunkálás globális autóipari beszállítója bejelentette, hogy megvált két kínai-amerikai vegyesvállalatától. A cég utolsó negyedéves jelentésében 48 millió eurós pénzbevételről adott számot, de az üzletek teljes értéke 88 millió dollárt tett ki. A Tower eladta egyik brazil érdekeltségét is 9 millió dollárért, a dél-amerikai leányvállalat tavaly 30 milliós bevételt ért el, minimális EBITDA veszteség mellett (a korábbi évhez viszonyítva). A tranzakciók összértéke a Tower jelentése szerint mintegy 100 millió dollárt tett ki.

Már tavaly novemberben bejelentették az amerikaiak, hogy eladnák az európai cégeiket és gyáraikat, amelyekért sok másik autóipari beszállító jelentkezett be. A Tower International egyelőre kivár és válogat az ajánlatok között, a végső döntést az első negyedév végén hozzák meg. Az értékesítési szándék oka az, hogy a részvényesek elvárásainak megfelelően a cég az észak-amerikai tevékenységére kíván összpontosítani. A Tower North-America tavalyi eredménye várhatóan 9 százalékkal nő a 2015-ös 1,135 milliárd dollárról a 2017-es 1,35 milliárd dollárra. Az üzemi nyereség tervezett növekedése 24 százalékos (165-170 millió dollár), nyereségrátáját 12-12,5 százalékosra várják.

A németországi székhelyű Tower Europe 2015-ben várhatóan 650 millió dolláros bevételt ér el, a cég kiigazított üzemi eredménye (EBITDA) mintegy 70 millió dollár. A Tower Europe-nak van gyára Németországban (négy), Belgiumban, Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban (három) és a szomszédos Szlovákiában (Malacky). Vevői között megtaláljuk a Porschét, a Volkswagent, a Mercedes-Benzt, a Volvót, a Fiatot, a BMW-t és a Skodát is.

Kiemelt Partnereink