Best Practice A Jungheinrich 48 Voltos lítium-ion akkumulátorokat alkalmaz tolóoszlopos és homlokvillás targoncáihoz

A Jungheinrich 48 Voltos lítium-ion akkumulátorokat alkalmaz tolóoszlopos és homlokvillás targoncáihoz

2016.11.02 09:30

A Jungheinrich 48 Voltos lítium-ion akkumulátorokat alkalmaz tolóoszlopos és homlokvillás targoncáihoz

2011-ben a CeMAT kiállításon a Jungheinrich a világon elsőként mutatott be sorozatgyártásban készült lítium-ion meghajtású gépet. Ezt követte 2014-ben egy új generációs, saját fejlesztésű lítium-ion akkumulátor, amely 30 perc alatt egy teljes műszakra feltölthető és jelentős újítás az energia tárolási koncepció területén. 2016-ban folytatódik a sikeres fejlesztés és a Jungheinrich újabb lítium-ion technológiával működő targoncákat vezet be a piacra.

Hirdetés

Az egyik gép az EMD 115i típusú, 1 500 kg teherbírással rendelkező emelőkocsi. Az aktatáska formájú, mindössze 14 kg tömegű akkumulátor kapacitása 40 Ah és a beépített töltőkészülékkel gyorsan, egyszerűen feltölthető. A gép kialakítása rendkívül kompakt és csekély a fordulási kör sugara.

A lítium-ion technológiával működő anyagmozgató gépek a gyakorlatban már most is akár 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az ólom-savas akkumulátorral működő készülékek. Élettartamuk körülbelül háromszor hosszabb, mint a hagyományos energiatárolóé. Mindemellett a lítium-ion akkumulátorok tovább használhatóak, jobban tölthetőek. Míg a hagyományos, ólom-savas akkumulátor esetén a benne található energia körülbelül 80 százaléka hasznosítható, ez a lítium-ion akkumulátor esetén körülbelül 90 százalék. Az eredmény: nagyobb feszültségszinttel együtt jelentősen nagyobb teljesítmény ugyanazon kapacitás mellett. Mindez a lítium-ion cellák világpiaci árának folyamatos csökkenése mellett további költségcsökkentést eredményez.

A Jungheinrich sikeres fejlesztésének másik eredménye a lítium-ion technológia területén két nagyobb kapacitású akkumulátor a 48 Voltos tartományban 360, illetve 480 Amperóra teljesítménnyel. A teljesen karbantartásmentes technológia így már tolóoszlopos és homlokvillás targoncáknál is alkalmazható.

A CeMAT 2016 kiállításra a Jungheinrich egy 48 Voltos, 360, illetve 480 Ah-s, saját fejlesztésű lítium-ion akkumulátorral bővítette kínálatát, mely rövid töltési idővel és hosszú élettartammal rendelkezik.

– A Jungheinrich az első olyan forgalmazó, amely a lítium-ion technológiát sorozatgyártásban is megvalósította és folyamatosan továbbfejlesztette. Az eddig szerzett tapasztalatok alapján vezető szerepünk van a lítium-ion akkumulátorok mobil alkalmazása terén. Tudásunkat és tapasztalainkat a Hamburg közelében található norderstedti gyárban kamatoztatjuk, ahol 200 dolgozóval létrehoztuk az energia és meghajtás rendszerekért felelős üzletág gyártó egységét – nyilatkozta Dirk Schüler, a Jungheinrich energia és meghajtás rendszerekért felelős termékmenedzsere.

Többműszakos alkalmazás akkumulátorcsere nélkül

A rövid töltési időnek, a karbantartásmentességnek és a hosszú akkumulátor élettartamnak köszönhetően a felhasználók mind gazdaságilag, mind ökológiailag jobban járnak, mivel a gyors és rövid köztes töltés lehetőségével a targonca rendelkezésre állása növekszik. Ily módon a targoncaflotta a hét minden napján akár 24 órán keresztül akkumulátorcsere nélkül alkalmazható. Már 40 perces köztes töltéssel a 360 Ah-s nagyteljesítményű energiacellák kapacitásuk 50%-t felveszik. 80 perc alatt pedig a Jungheinrich 360 Ah-s lítium-ion akkumulátora teljesen feltölthető.

Az akkumulátorcsere megtakarításával nemcsak csereakkumulátorra nincs szükség, hanem megtakarítható a a csereberendezés, a külön töltőhelyiség és a töltési idő is. Jelentősen csökken az akkumulátorcsere folyamán előforduló munkabalesetek száma, mivel nincs már a cserére szükség. Ezen kívül az ólom-savas akkumulátornál elvégzendő hagyományos karbantartási munkákat is megtakarítjuk.

Tartós és hatékony

A legmodernebb lítium-ion technológia segítségével a Jungheinrich egy teljesen karbantartásmentes akkumulátort fejlesztett ki, amely jelentős, akár 3000 teljes ciklusos élettartartamával és több részciklusával nagyon meggyőző. Összehasonlításképpen: az ólom-savas akkumulátoroknál az átlagos élettartam 900-1200 ciklus.

Az akkumulátor, a töltőkészülék és a targonca tökéletes összhangban működik, így a mindennapos alkalmazás során maximális hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel használható. Az akkumulátort folyamatosan a Jungheinrich saját fejlesztésű, innovatív, beépített akkumulátor felügyeleti rendszere ellenőrzi. Ennek köszönhetően a lítium-ion akkumulátor magas feszültségstabilitása a teljes élettartam során jobb teljesítményt biztosít. Továbbá nagyobb áram táplálódik vissza (rekuperáció), mellyel a targoncák akár 20 százalékkal hatékonyabban működnek és nagyobb rakodási teljesítményt érnek el. A nagyobb energiahatékonyságnak köszönhetően kevesebb elsődleges energiára (hálózati energiára) van szükség. – A lítium-ion technológia teljesen gondtalan alkalmazást biztosít. Óvja a környezetet, a legjobb CO2 mérleggel rendelkezik a többi energiatárolóval szemben és biztonságosan kezelhető – nyilatkozta Dirk Schüler, a Jungheinrich energia és meghajtás rendszerekért felelős termékmenedzsere.

A hagyományos ólom-savas akkumulátoroknál keletkező gázok és savak beszűkítik alkalmazásukat, míg ez a lítium-ion akkumulátor esetében nem áll fent. Ennek köszönhetően a lítium-ion akkumulátorokkal működő targoncák például élelmiszerek környezetében is használhatóak -20 és 55 °C között.

www.jungheinrich.hu

(x)

Kiemelt Partnereink