Archív Kína büntetővámot vet ki amerikai autókra

Kína büntetővámot vet ki amerikai autókra

MTI/autopro.hu | 2011.12.15 11:32

Kína büntetővámot vet ki amerikai autókra

Kína dömping- és büntetővámot vet ki az Egyesült Államokból importált személygépkocsikra – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium szerdán. A védővámok a nagyméretű, 2,5 liternél nagyobb lökettérfogatú amerikai modelleket érintik, például a General Motors által gyártott Cadillac SRX, a Chrysler Jeep modelljeit, valamint az Egyesült Államokban gyártott BMW X3 gépkocsikat.

Hirdetés
A Cadillac SRX-re, akárcsak a GM többi érintett modelljére, 8,9 százalékos dömpingellenes, valamint a kapott állami támogatás miatt 12,9 százalékos büntetővámot vetnek ki.

Az indoklás szerint az autókat dömpingáron értékesítik Kínában, ami „jelentős kárt okoz a kínai autóiparnak”.
A szerdán bejelentett intézkedés csütörtökön lépett hatályba.

A General Motors modelljeire Kína 8,9 százalékos dömpingellenes, valamint a kapott állami támogatás miatt 12,9 százalékos büntetővámot vet ki.
A Chrysler modelljeire a dömpingellenes védővám 8,8 százalék, az állami támogatás miatt kiszabott büntető vám pedig 6,2 százalék.
A BMW Amerikában gyártott modelljét 2,0 százalékos védővám terheli. Egyéb meg nem nevezett amerikai gyártmányokra Kína 21,5 százalékos dömpingvámot vet ki.

A GM és a Chrysler autógyárat állami pénzekkel mentették meg a csődtől 2009-ben. Továbbá az amerikai energiaügyi minisztérium kedvezményes hitelekkel támogatta a GM-et és a Ford-ot. Mindegyik autógyár, beleértve a BMW-t is, részesült helyi kormányzati adókedvezményekben az amerikai gyártás támogatására.

Kína 2009-ben előzte meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb autópiacaként. Belföldi autóipara azonban viszonylag gyenge, a piacot 70 százalékban amerikai, európai, japán és dél-koreai gyártók uralják.
Tavaly a személygépkocsi eladások 30 százalékkal emelkedtek Kínában, az idén azonban már csak 5 százalék körüli növekedésre lehet számítani.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink