Archív Forma 1-es technológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán

Forma 1-es technológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán

MTI | 2013.05.10 09:14

Forma 1-es technológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán

Forma 1-es csúcstechnológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán május 11-én az egri Érsekkertben, ahova a magyar nevezőkön kívül számos külföldi csapat is regisztrálta saját készítésű autóját.

Hatodik alkalommal rendezik meg a saját készítésű, sűrített levegővel hajtott járművek, az úgynevezett pneumobilok erőpróbáját, amelyen idén újdonság, hogy az eddig megszokott kategóriák mellett ezúttal a Forma 1-es csapatoknál kulcsfontosságú telemetrikus rendszert is tesztelhetik a mérnökhallgatók - tudatta az MTI-vel az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség.

A tavalyi futam (forrás: pneumobil.hu)


A versenypályán száguldó autókról 130 különböző szenzor küldi a jeleket a rendszer felé, amely egy Forma 1-es futam alatt akár 750 millió beolvasást is képes feldolgozni. Az egri versenyen a távolsági futam során a versenybizottság által kiválasztott négy csapat használhatja majd a telemetrikus eszközöket, amelyek segítségével lehetőségük nyílik az eredményeket, adatokat már a versenyszám alatt mérni, kiértékelni.

A cél, hogy a pneumobilok fizikai paramétereit tükröző adatokat már a futamok alatt, digitális formában is megjelenítsék.


Az idei versenyre öt országból 41 csapat 94 főiskolai és egyetemi hallgatója jelentkezett, Magyarország mellett Csehországból, Lengyelországból, Romániából és Németországból is.


A nevezett csapatok pneumobiljaikkal több kategóriában is összemérik teljesítményüket: díjazzák a legnagyobb távolság megtételére képes járművet, de eredményt hirdetnek ügyességi és gyorsulási kategóriákban is. A legfontosabb értékelési szempont ezúttal is a járművek műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala.


A magyar ötleten alapuló pneumobilverseny mára Európa-szerte elismert bajnoksággá nőtte ki magát.

Kiemelt Partnereink