Trend Víz alatti teszttel bővül az ütközésvizsgálat

Víz alatti teszttel bővül az ütközésvizsgálat

autopro.hu/V.M. | 2022.07.20 06:16

Víz alatti teszttel bővül az ütközésvizsgálat

Fotó: Pexels

Az autók ütközésvizsgálatai folyamatosan változnak annak érdekében, hogy a tesztelési szempontok lépést tartsanak a vezetéstámogató rendszerek fejlődésével. Most Ausztrália készül frissíteni saját vizsgálati metodikáját, azonban nem a technológia fejlődése miatt, hanem annak biztosításának érdekében, hogy az utasoknak egy elsüllyedt járműből is esélyük legyen kijutni.

Hirdetés

Az Ausztráliában forgalomba hozott járművek ütközésbiztonságát osztályozó ANCAP 2023 januárjától víz alatti teszteket is végezni fog. Ezek annak meghatározására fognak szolgálni, hogy az utasok milyen könnyen juthatnak ki miután a jármű már elsüllyedt.

Öt csillagot akkor kaphat egy autó, ha az elsüllyedés után egy bizonyos meghatározott ideig az utasoknak lehetősége van kijutni belőle. Konkretizálva, a maximális pontszám eléréséhez az utasoknak az elsüllyedés utáni tizedik percig kell képesnek lennie kinyitni az ajtókat, illetve leengedni az elektromos mozgatású ablakokat.

Egy olyan típusban, amelyikben nem adottak az előbbiek, az utasoknak lehetővé kell tenni, hogy betörjék vagy manuálisan kinyissák az oldalsó ablakokat.

Nagy kihívás kijutni

Bár az autók elsüllyedéséből fakadó közúti balesetek nem gyakoriak, az ausztrál kezdeményezés mögött komoly indok húzódik meg. Ez nem más, minthogy egy elsüllyedt járműben a víznyomás és a pánik miatt közel lehetetlen tud lenni az ajtók kinyitása, ami rendkívüli mértékben lecsökkenti a bajba jutottak túlélési esélyeit.

Az Autoblog által idézett adatok szerint az Egyesült Államokban 2004 és 2007 között évente átlagosan 384 közlekedő vesztette életet vízbe fulladás következtében. Ez a szám az időszak utolsó évében az összes haláleset kevesebb mint egy százalékát jelentette.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink