Trend Visszavonja az e-autók egyes támogatásait Norvégia

Visszavonja az e-autók egyes támogatásait Norvégia

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.22 09:19

Visszavonja az e-autók egyes támogatásait Norvégia

Fotó: Pixabay

A norvég állam eltörölt egyes kedvezményeket, amelyeket az elektromos autók élveztek. Az ország vezetése valószínűleg úgy látja, elég elektromos autó fut már az utakon, és most vissza akarják szorítani az autózást általában.

Hirdetés

A norvég állami útigazgatás levelet intézett a közlekedésügyi minisztériumhoz, melyben kifejti, hogyan lehetne csökkenteni a járműforgalmat az országban azáltal, hogy az elektromos autókra kivetett kedvezmények egy részét eltörlik. Úgy látják, részben ezek a kedvezmények tehetnek arról, hogy a tömegközlekedést viszonylag kevesen használják a koronavírus-járvány előtti szinthez képest.

Két támogatási forma, amit visszavonnának, az elektromos autók joga a busz- és taxisávok használatához és az alacsony úthasználati díjak. A buszsávban közlekedés akkor jogszerű csak, ha többen utaznak az autóban. Jelenleg a belső égésű motoros autókra kivetett útdíjak felét kell megfizetni elektromos autóval, ezt akarják felemelni 70 százalékra, 2025-től pedig minden hajtástípusú autóval ugyanannyit kell majd fizetni. Ekkortól egyébként csak tisztán elektromos autót lehet majd forgalomba helyezni Norvégiában.

Mindegy a hajtástípus, túl sok az autó

Ingrid Dahl Hovland, az útigazgatási szerv vezetője elmondta, az elektromos autók is csak foglalják a helyet a forgalomban, márpedig a városok zsúfoltságát csökkenteni kell. Félmillió elektromos autó fut már Norvégiában, Hovland szerint pedig ez az a pont, amikor lépni kell. A buszsávban közlekedés jogán és az útdíjfizetési kedvezményen túl az elektromos autókat nem terheli ÁFA Norvégiában, és kedvezményesen parkolhatnak közterületen. Utóbbi megváltoztatását a holland gyakorlathoz hasonlóan a városok önkormányzataira bízná az állam. Az ÁFA-mentesség 2023. január 1-től csak az 500 ezer koronánál (nagyjából 26.700.000 forint) olcsóbb elektromos autókra lesz érvényes.

A tervezett intézkedéseknek persze megvannak a bírálói is: az Elbilforening norvég elektromosautó-szövetség szerint a kedvezmények megnyirbálása egyenesen hadüzenet a klímaváltozás megfékezése ellen. Unni Berge, a szövetség kommunikációs vezetője elmondta, az intézkedések erősítik a belső égésű motoros autók pozícióját a piacon — számolt be az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink