Trend Visszavonhatják a belső égésű motor tiltását

Visszavonhatják a belső égésű motor tiltását

autopro.hu/V.M. | 2023.12.13 06:23

Visszavonhatják a belső égésű motor tiltását

Fotó: Pixabay

Amennyiben a 2024 közepén esedékes európai parlamenti választások érdemi változást hoznak a Parlament összetételében, az jelentős változást eredményezhet az unió elektrifikációs terveiben: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke eltörölné az új belső égésű motoros autók értékesítésének 2035-ös tiltását.

Hirdetés

„Ha a pártom többségbe tud kerülni az európai választások után, akkor visszavonjuk a belső égésű motorok tiltását, amit az Európai Parlament ebben a ciklusban fogadott el” – mondta Weber.

Márciusban született döntés arról, hogy 2035-től csak kibocsátásmentes új személyautókat és kishaszongépjárműveket lehet forgalomba hozni az EU-ban. A szabályozás gyakorlatilag megtiltja a belső égésű motoros járművek forgalmazását, kivéve, ha azokat szintetikus üzemanyag hajtja.

Az elektrifikációs célokat és a feléjük tett előrehaladást 2026-ban fogja felülvizsgálni az EU. Az electrive.com beszámolója szerint Weber ezt az alkalmat akarja majd megragadni, hogy visszavonja a tiltást, ami szerinte „hatalmas versenyhátrányba hozta az EU-t.”

A 2024-es európai parlamenti választások kimenetele tehát az európai elektrifikációra is komoly kihatással lehet. Kérdés persze, hogy a tiltás elvetésével a gyártók mennyiben változtatnának már bőven megvalósítás alatt lévő e-mobilitási terveiken, az azonban biztos, hogy megnövelné mozgásterüket, és lehetővé tenné számukra, hogy sokkal inkább a kereslet alakulásához igazítsák az elektromos modellek piacra vitelét.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink