Trend Visszahívta önvezető autóit a GM cége

Visszahívta önvezető autóit a GM cége

autopro.hu/V.M. | 2022.09.02 11:22

Visszahívta önvezető autóit a GM cége

Fotó: Cruise

Az amerikai General Motors tulajdonában lévő Cruise önvezető technológiai cég bejelentette, hogy egy nyár eleji baleset után összesen nyolcvan önvezető autóját hívta vissza szoftverfrissítésre.

Hirdetés

A Cruise egyik járműve még júniusban, San Francisco-ban ütközött össze egy kereszteződésben egy szemből érkező Toyota Prius-szal. Az önvezető autó balra kanyarodás közben akkor még ismeretlen okból megállt, a korlátozást messze meghaladó sebességgel érkező Prius vezetője pedig nem tudta elkerülni az ütközést. A balesetben a Cruise utasa és a Toyota vezetője könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) vizsgálata arra jutott, hogy a Cruise szoftvere telezöldes kereszteződésben való balra kanyarodás közben hibásan mérheti fel más járművek haladási irányát, illetve más járművek hirtelen irányváltoztatására elégtelenül reagálhat.

A június 3-i baleset után a Cruise megtiltotta járműveinek, hogy balra kanyarodjanak olyan kereszteződésben, melyekben a manőver ideje alatt szembeforgalom lehet – írta meg a Reuters. A július 6-i szoftverfrissítés után a Cruise, közleménye szerint fokozatosan ismét lehetővé tette autóinak az ilyen irányváltásokat.

A Cruise szerint egy hiba folytán járművei hirtelen lefékezhettek kanyarodás közben, mivel a szoftver úgy ítélte, hogy fennáll a súlyos frontális ütközés veszélye. A vállalat továbbá állítja, hogy a teljes flottájára kiterjedő frissítést követően a júniusihoz hasonló esetekre nem fog többé sor kerülni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink