Trend Világelső a Bosch önvezető parkolórendszere

Világelső a Bosch önvezető parkolórendszere

autopro.hu/V.M. | 2022.12.04 12:22

Világelső a Bosch önvezető parkolórendszere

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch és a Mercedes-Benz együttműködésében a stuttgarti repülőtéren létrehozott „magasan automatizált”, vezető nélküli parkolórendszer a maga nemében a világon elsőként kezdheti meg a kereskedelmi jelleggel működést miután a német közlekedési hatóság (KBA) megadta az ahhoz szükséges engedélyeket.

Hirdetés

A négyes szintű önvezetési szinten operáló, vagyis a parkolóházi többé-kevésbé állandó körülmények között a járművek emberi felügyelet nélküli vezérlésére képes rendszer kereskedelmi alkalmazását az önvezetés egy fontos mérföldkövének nevezi a Bosch.

A stuttgarti repülőtér P6 számú parkolóházába telepített rendszer a Mercedes bizonyos modelljeihez csatlakozva azokat önállóan képes leparkolni, lehetővé téve a vezetőknek, hogy a parkolóhelyek keresése és a szűk helyen manőverezés helyett másra fordítsák idejüket és figyelmüket.

„A vezető nélküli parkolás egy kulcsfontosságú eleme az automatizált vezetésnek. A magasan automatizált parkolási rendszer, amit a partnerünkkel, a Mercedes-Benzzel közösen alkottunk, megmutatja, hogy milyen messze jutottunk ezen a fejlesztési vonalon” – mondta el Dr. Markus Heyn, a Bosch Mobilitási Megoldások üzletágának elnöke. „A célunk, hogy a jövőben minél több parkolóházat lássunk el a szükséges infrastrukturális technológiával – a következő néhány évben világszerte több százat szeretnénk készíteni (az automata garázsokból).”

Néhány koppintás az egész

Az automata parkolást a Mercedes azon vásárlói vehetik igénybe, akik 2022 júliusa óta épült S-osztályú és EQS modelleket tulajdonolnak, és autójuk rendelkezik az Intelligent Park Pilot2 szolgáltatással, ami a Mercedes me connecten keresztül érhető el. A szolgáltatást aktiválók a Mercedes me telefonos applikációban foglalhatnak le egy parkolóhelyet, ami után egy előre meghatározott helyen kell hagyniuk autójukat.

Azután, hogy mindenki elhagyta a járművet, az automata parkolórendszer működésbe lép. Amennyiben a parkolóhely és az oda vezető út szabad, megkezdődőik a manőver, az autó tulajdonosa pedig telefonos értesítést kap arról, hogy elhagyhatja a garázst.

Az autó magától beindul, majd a Bosch infrastruktúrájának, valamint saját rendszerének együttműködésével eljut a parkolóhelyéhez. A Bosch szenzorjai figyelik a garázsban történteket, és a rendszer a járművet olyan információval látja el, amit az manőverekbe tud konvertálni. Az autók így önállóan képes közlekedni, akár a parkolóházi szintek között is. Hasonló történik a parkolóhelyről kiálláskor is, mikor a tulajdonos jelzésére az autó a kijelölt átvételi helyre gördül.

A Mercedes és a Bosch még 2019-ben kaptak engedélyt automata parkolószolgáltatás emberi felügyelet nélküli tesztjárművekkel működtetésére a Mercedes stuttgarti múzeumának parkolóházában. A most kapott engedély ezen túlmutat abban az értelemben, hogy a rendszer immáron kereskedelmi jelleggel, illetve magántulajdonú járművekkel üzemelhet.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink