Trend Vezető szerepre tör az autonóm vezetésben a VW

Vezető szerepre tör az autonóm vezetésben a VW

autopro.hu/V.M. | 2022.11.24 09:16

Vezető szerepre tör az autonóm vezetésben a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen autonóm autói a globális piacvezetők között lesznek 2030-ra – mondta Thomas Schäfer márkaigazgató, nemsokkal azután, hogy a konszern felszámolta Argo AI önvezetőtechnológiai cégét.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a VW október végén jelentette be a Forddal közösen birtokolt Argo AI leállítását. A vállalatba csak 2019-ben 2,6 milliárd dollárt fektetett a német autógyártó.

A VW az együttműködések konszolidálásával magyarázta a döntést. Most a haszonjármű divízió kap főszerepet az autonóm technológia fejlesztésében, mellé becsatlakozik a VW szoftver vállalata, a Cariad, illetve a Bosch külső partnerként.

A VW elhalasztotta önvezetéssel kapcsolatos tervei megvalósítását, azonban nem nagyobb mértékben, mint riválisai, akik ugyancsak az elektrifikáció és a digitalizáció költségeivel, valamint az ellátási problémákkal próbálnak megbirkózni jelenleg.

Komplex feladat

Schäfer nemrég elmondta, hogy a technológia „elérhető”, illetve, hogy Hamburgban és Münchenben a VW egyes járművei már autonóm módban közlekednek. Ugyanakkor „az autó költsége még mindig túl magas, mert olyan kevés készül belőle” – mondta. Hozzátette, hogy a szabályozás egy másik kihívás, mivel bizonyítani kell, hogy a jármű jobban vezet, mint egy ember, továbbá a szabályok országról országra eltérnek.

„Ez nem olyan egyszerű, amilyennek látszik. A szabályozásra, a kamerarendszerre, a chippekre, az energiafogyasztásra és a számítások sebességére mind figyelni kell… Ez nagyon komplex” – idézi a kihívásokat magyarázó Schäfert az Autocar.

Témát váltva kifejtette, hogy az autonóm vezetés új profitszerzési lehetőségeket fog megnyitni, azonban ezek kihasználásához korai belépőnek kell lenni a piacon.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink