Trend Valós idejű adatgyűjtéssel alkotja meg eddigi legbiztonságosabb autóit a Volvo

Valós idejű adatgyűjtéssel alkotja meg eddigi legbiztonságosabb autóit a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2021.07.02 16:48

Valós idejű adatgyűjtéssel alkotja meg eddigi legbiztonságosabb autóit a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo következő generációs autói a vállalat eddigi legbiztonságosabbjai lehetnek a fejlett szenzoros és szoftveres technológiának, valamint a valós idejű adatgyűjtésnek köszönhetően, amivel a biztonságkritikus funkciók fejlesztését napokra rövidíthetik le a kínai Geely tulajdonában lévő autógyártó mérnökei.

Hirdetés

A Volvo opcionálisan fogja felkínálni a valós idejű adatgyűjtést vásárlóinak, akik az adatszolgáltatás által hozzájárulhatnak majd a svéd vállalat autóihoz érkező fejlesztések gyorsabb készítéséhez, illetve a biztonsági szint folyamatos növeléséhez.

A valós idejű adatgyűjtési tervét a Volvo a Tech Day alkalmával prezentálta, ahol a vállalat vezetői a technológiai jövőkép mellett az elektrifikációs elképzelésekről és arról is beszéltek, hogy idén tőzsdére vinnék az autógyártót.

Az adatokat használva a Volvo mérnökei gyorsabban validálhatnák az autonóm vezetési funkciókat. „A valós idejű adat segítségével évekről napokra gyorsíthatjuk fel fejlesztési folyamatainkat” – mondta el Ödgärd Andersson, a Zenseact, a Volvo autonóm vezetési szoftvereket fejlesztő cégének vezérigazgatója.

A világ különböző pontjairól beérkező több millió vezetett kilométer során keletkezett adattal a mérnökök az önvezetési funkciókat a regionális viszonyokhoz is könnyebben tudnák hozzáigazítani. Az újonnan kifejlesztett funkciókat a Volvo már utakon lévő járművei over-the-air, vagyis vezeték nélküli frissítések útján fogják megkapni.

A valós idejű adatgyűjtéssel sokkal több adathoz férhetnek majd hozzá a mérnökök, mint a tesztpályás teszteléssel. A fejlesztést segítő adattömeg kezeléséhez a Volvo és a Zenseact egy külön létesítményt építenek, ami 225 millió gigabyte adatot lesz képes tárolni és mesterséges intelligencia segítségével feldolgozni.

Még kicsit várni kell a gyakorlatba ültetésre

Az felvázolt koncepció előnyeit a Volvo első olyan SUV-jának tulajdonosai élvezhetik majd először, ami a vállalat egy teljesen újfejlesztésű, tisztán elektromos platformjára fog épülni. Az XC90 utódjaként érkező típust 2022-ben fogják leleplezni.

A Volvo jelenlegi tisztán elektromos modelljei, az XC40 Recharge és annak kupésított változata, az idén leleplezett C40 a konvencionális hajtású autókkal azonos platformra épülnek, ami bizonyos megkötöttségekkel jár. A Volvo a Tech Day alkalmából bemutatta a Volvo Concept Recharge koncepcióautóját is, ami magán hordozza a 2030-tól csak tisztán elektromos modelleket forgalmazó márka következő generációs villanyautóinak fő dizájn jellemzőit, mint a nagyobb tengelytáv, az aerodinamikusabb tetőív vagy a letisztult formavilág.

Volvo Concept Recharge

Volvo Concept Recharge | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Egy balesetmentes világért

A Volvo Cars jövőképében nincsenek balesetek. Ennek megvalósítását a vállalat reményei szerint a valós idejű adatgyűjtés is támogatni fogja.

Következő generációs elektromos SUV-ját alapfelszereltségként fogják ellátni lidar és más önvezetést lehetővé tevő szenzorokkal, valamint az Nvidia autonóm járművekhez fejlesztett számítógépével, a Drive Orinnal, amit többek között robotaxikat fejlesztő cégek is alkalmazni fognak.

Idővel a hardveresen az autonóm vezetésre is kész jármű olyan fejlesztéseket fog kapni, amik lehetővé teszik majd számára, hogy átvegye az irányítást az életveszélyes közlekedési szituációkban, mikor a vezető többszöri figyelmeztetés ellenére sem reagál.

Kiemelt Partnereink