Trend Ultraszéles kijelzőt mutatott be a Continental

Ultraszéles kijelzőt mutatott be a Continental

autopro.hu/V.M. | 2023.01.06 10:23

Ultraszéles kijelzőt mutatott be a Continental

Fotó: Continental Press Releases

A Las Vegas-ban tartott CES 2023 elektronikai vásáron a Continental bemutatta a Hajlított Ultraszéles Kijelzőjét. A még csak a jövő technológiájának számító, szélvédő teljes szélességében futó kijelző olyan megoldásokkal rendelkezik, melyek használatát elvileg könnyebbé teszik miközben az esztétikát is fokozzák.

Az 1,29 méter széles, 47,5 col képátlójú vékonyfilm-tranzisztoros folyadékkristályos (TFT) kijelző több mint 3000 LED-et tartalmaz, melyek egy 7680 x 660 pixeles képernyőfelületet alkotnak. A kontrasztról a mátrix háttérvilágítás gondoskodik, ami azt is lehetővé teszi, hogy az éppen nem használt területek kevésbé legyenek megvilágítva, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást.

Az ultraszéles képernyő egyben egyesíti a vezetői, a központi és az utasoldali kijelzőket, miközben a Continental szerint az autógyártóknak nagy szabadságot kínál a kijelzők dizájnjának tervezésében. A hajlított felület előnyeiként említi a vállalat, hogy a kijelző esztétikusan illeszkedik az utastérbe, továbbá, hogy használója a tőle távol eső területeket is jól láthatja.

A tervek szerint 2025-ben gyártásba kerülő kijelző igazi különlegessége azonban a „láthatatlan” kezelőfelület, melyen a kapcsolók csak a használat idején válnak láthatóvá.

„A magas intenzitás és minőség az egész járműben érezhető, az autót egy kerekeken guruló nappalivá alakítva” – mondta el Philipp von Hirschheydt, a Continental felhasználói élményért felelős üzleti területének vezetője, hozzátéve, hogy új termékével a Continental megerősíti vezető pozícióját a kijelzők szegmensében.

Válasz a problémára

A képernyő alatt középen lévő eltűnő kezelőfelület a Continental válasza arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az egyre növekvő kijelzők kezelését biztosítani. A vezető és utasa által egyaránt kényelmesen elérhető integrált kezelőpanelt egy félig átlátszó felület borítja, ami lehetővé teszi, hogy inaktív állapotban ne legyenek láthatóak a mátrix háttérvilágítással jelölt kapcsolók, melyek teljesen belesimulnak a felszínbe.

Ennek ellenére a Continental szerint a vezető anélkül kezelheti, hogy levenné szemét az útról, hála a haptikus visszajelzésnek az egyes gombok megérintésekor. Emellett a háttérvilágítás kikapcsolásával a gombok eltüntetése az esztétikán kívül praktikus célt is szolgál a vállalat szerint, ugyanis ezáltal csökkenhet a sofőr információs terhelése.

Díjnyertes megoldás

A Continental a hajlított kijelzőn kívül egy másik kijelzőtechnológiai újítását is bemutatja. Ez a Vezetőfelismerő Kijelző, mely egy kijelzőbe integrált arcfelismerő szenzort takar. A megoldáshoz a BASF vegyipari vállalathoz tartozó trinamiX szoftverfejlesztő cég arcfelismerő szenzorját és a kapcsolósó szoftvert használja a Continental.

Fotó: Continental Press Releases

A vezető érintés nélküli, megbízható beazonosítása lehetővé teszi a személyazonosság megerősítéséhez kötött járműbeli szolgáltatások, köztük fizetési szolgáltatások biztonságos használatát.

A Vezetőfelismerő Kijelzőért a Continental a CES-en elnyerte a „Járműtechnológia & Fejlett Mobilitás” díjat.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink