Trend Új összefogás elektrifikálná a bányaipart

Új összefogás elektrifikálná a bányaipart

autopro.hu/V.M. | 2021.08.30 13:22

Új összefogás elektrifikálná a bányaipart

Fotó: Tritium

A gyorstöltőket fejlesztő ausztrál Tritium és a bányászati járműveket tervező kanadai Miller Technology közösen fognak elektrifikációs megoldással szolgálni a világ bányáinak. A kettő partner első projektjének a BHP Mitsubishi Alliance szénbányászati társaság ausztrál Queenslandben található fejtése ad színteret.

Hirdetés

A kettő partner akkumulátoros elektromos járműveket és gyorstöltőket fog szállítani megrendelőiknek.

A Miller Technology az újfejlesztésű Relay akkumulátoros elektromos terepjáróját adta el a BHP bányavállalatnak. A jármű akkumulátorát alig húsz perc alatt fel lehet tölteni egy tipikus tíz órás műszakra, további két óra üzemidő pedig regeneratív töltéssel nyerhető. A több mint tíz év fejlesztőmunkájának eredményeként megszületett Relay tervezésekor a strapabíró konstrukció megalkotásán kívül nagy hangsúlyt fektettek a modularitásra, illetve a szervizelhetőségre.

Kategóriavezető modell

„A Relay, kategóriájának jelenleg elérhető leginkább környezetbarát, biztonságos és energiahatékony alacsony tömegosztályú bányajárműve” – mondta el Paul Summers, a Miller Technology akkumulátoros elektromos járművek tervezéséért felelős vezetője.

Fotó: Miller Technology

A teljes mértékben házon belül tervezett Relay két tonnát szállíthat és 1550 newtonméter nyomaték leadására képes. A bányák kemény körülményei szerint tesztelt akkumulátorát egy CCS type 2 töltőrendszeren keresztül lehet tölteni, ami az egyik legelterjedtebb töltési sztenderd.

Az 1979-ben alapított Miller Technology több mint negyven éve fejleszt és gyárt járműveket a bányaipar számára, portfóliójában a Toyota Land Cruiser különböző feladatokhoz szabott módosított változatai is megtalálhatóak. A vállalat 2011-ben kezdett tisztább üzemű alternatív hajtású járművek tervezésével foglalkozni, aminek eredményeként végül megszületett a Relay. A cég jelenleg a hidrogén üzemanyagcellák alkalmazási lehetőségét is vizsgálja.

Nehéz körülményekhez szabott töltő

A Miller Technology partnere, a Tritium, RT175-S gyorstöltőket szállított a BHP számára. A 175 kilowattos töltők tíz perc alatt 171 kilométer megtételéhez elég energiát táplálhatnak egy akkumulátoros elektromos járműbe. A folyadékhűtéses töltőt megfelelő szigeteléssel látták el a bányaterületeken jelen lévő por és szennyeződésekkel szemben.

A Tritium töltői már 2013 óta üzemelnek a világ különböző bányáiban, Skandináviától egészen Ausztráliáig. A cég vezérigazgatója, Jane Hunter szerint pont a sok év sikeres működésnek köszönhetően választotta őket partneréül a Miller Technology – írta meg a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink