Trend Új műanyagok tehetik tisztábbá az akkumulátorokat

Új műanyagok tehetik tisztábbá az akkumulátorokat

autopro.hu/V.M. | 2021.06.24 14:22

Új műanyagok tehetik tisztábbá az akkumulátorokat

Fotó: Arkema

Az Arkema vegyipari vállalat olyan új műanyagcsaládot hozott forgalomba, amikkel az eddigiekhez képest húsz százalékkal kisebb karbonlábnyommal állíthatóak elő műanyag termékek, például a lítiumionos akkumulátorok alkotóelemei.

Hirdetés

A Kynar, PVDF (polivinilidén-fluorid) műanyagokat tömörítő anyagcsalád új, fenntarthatóbb tagjait először a franci vállalat Lyontól délre fekvő Pierre-Bénite településen található üzemében fogják előállítani, eleinte azokra a műanyagokra fókuszálva, amiket külön a lítiumionos akkumulátorok piacára terveztek.

A műanyagok készítése során felhasznált szenet teljes mértékben a facellulóz melléktermékeként keletkező tallolajból nyerik ki. A fenntartható Kynar műanyagok ugyanakkor megfelelnek a felelős erdőgazdálkodási szabványoknak, nem serkentik az erdőirtást, és előállítása nem von maga után versenyt más fafelhasználási módokkal.

A második szakaszban az új műanyagcsalád készítését meg fogják kezdeni a vállalat mindegyik PVDF-termelő létesítményében, elérhetővé téve az új műanyagokat más piacoknak is.

A lítium-ion akkumulátorok az elektromos autók alapvető részei, előállításuk azonban a hozzájuk kellő nyersanyagok bányászata és feldolgozása miatt környezetterhelő és energiaigényes. Éppen ezért az elektromobilitás fejlődésével egyre nagyobb figyelmet kap a telepek környezetkímélőbb előállítását lehetővé tevő megoldások keresése, valós piacot teremtve az Arkema új anyagainak.

Kiemelt Partnereink