Trend Új akkumulátoripari üzem nyitotta meg kapuit

Új akkumulátoripari üzem nyitotta meg kapuit

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.13 04:20

Új akkumulátoripari üzem nyitotta meg kapuit

Fotó: TU Braunschweig

A lítiumion akkumulátorok fenntarthatóak lehetnek, ha a termelési hulladékot és az élettartamuk végén lévő akkumulátorokat újrahasznosítják, és az anyagokat zárt , körkörös rendszerben tartják. A CircularLab kutatása célja, hogy technikailag megvalósítsa ezt, és új akkumulátorokat állítson elő ezekből az anyagokból.

Hirdetés

A CircularLab körkörösen működő akkumulátor-ökoszisztémát szeretne létrehozni, ezzel biztosítva a fenntarthatóságot és a kritikus nyersanyagoktól való függetlenséget. A kutatók az elektróda- és cellagyártás, valamint az újrahasznosítás hatékonyabbá tétele érdekében vizsgálják és optimalizálják a gyártási folyamatokat.

A Battery LabFactory Braunschweig (BLB) kutatóközpontjának három kutatóintézete, a ProductionLab, a CircularLab és a DiagnosisLab, nagy részét lefedi a lítiumion akkumulátorok életciklusának és körkörös gyártásának. A cél az, hogy a termelési hulladékot és az élettartam végén lévő akkumulátorokat újrahasznosítsák, és az anyagokat zárt rendszerben tartsák.

A Battery LabFactory Braunschweig (BLB)

A BLB a lítiumion akkumulátorok kutatásának egyik legfontosabb németországi intézete. A BLB tagjai által kezelt két kompetencia-központtal és egy európai hálózattal a lítiumion akkumulátorok pilot gyártósorainak üzemeltetésével foglalkozik. A BLB azonban az Európán kívüli partnerekkel is együttműködik, például Ausztráliában, Japánban, Szingapúrban, Tajvanon és az Egyesült Államokban.

A CircularLab a BLB létesítménye, amelynek célja, hogy zárt akkumulátoranyag-áramlást érjenek el, és biztosítsák a fenntarthatóságot és a kritikus nyersanyagoktól való függetlenséget.

A projekt adatai

A CicularLab építésének alapkőletételére 2021 októberében került sor, az első rendszereket 2022 őszén telepítették, a könnyűszerkezetes csarnokot pedig 2023. november 6-án nyitották meg hivatalosan 1250 négyzetméteren. Az épületbe hárommillió eurót fektettek be Alsó-Szászország tartomány ERFA-projektje révén, az Európai Unió és a TU Braunschweig saját forrásaiból. További tízmillió eurót a szövetségi és a tartományi kormány biztosított a CircularLab üzemtechnikai és analitikai berendezéseinek beszerzésére. A megrendelő és a beruházó a TU Braunschweig – írja a TU Braunschweig.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink