Trend Trump megkegyelmezett a Google önvezető terveit ellopó mérnöknek

Trump megkegyelmezett a Google önvezető terveit ellopó mérnöknek

autopro.hu/V.M. | 2021.01.22 17:20

Trump megkegyelmezett a Google önvezető terveit ellopó mérnöknek

Fotó: Waypoint

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump hivatali idejének végén elnöki kegyelemben részesítette Anthony Levandowskit, a Google egykori mérnökét, aki önvezető autókkal kapcsolatos üzleti titkokat lopott el a technológiai óriásvállalattól még mielőtt a rivális Uber Technologies vezetője lett volna.

Hirdetés

Levandowski még 2020 márciusában ismerte be bűnösségét, augusztusban pedig másfél év börtönbüntetésre ítélték. A járványhelyzetre tekintettel azonban őrizetbe vételét a járvány csillapodásához kötötték.

A Fehér Ház az elnöki kegyelmet kísérő közleményében azt írta, hogy Levandowski „nagy árat fizetett a tetteiért, és most arra készül, hogy tehetségét a közösség érdekében hasznosítsa.”

A Waymo, a Google-t birtokló Alphabet önvezetőtechnológia-fejlesztéssel foglalkozó leányvállalata nem kommentálta Trump döntését – írja a Reuters. A cég korábban árulásnak nevezte Levandowski cselekedetét, a börtönbüntetését pedig az üzleti titkok védelmét szavatoló törvények győzelmének.

Levandowski a Google több mint 14 ezer fájlját, köztük fejlesztési ütemterveket és tervrajzokat másolt át saját laptopjára, hónapokkal azelőtt, hogy a szintén önvezető technológiákat fejlesztő Uber Technologies vezetőjeként folytatta volna.

Kiemelt Partnereink