Trend Tovább húzódik a halálos balesetet okozó önvezető Uber ügye

Tovább húzódik a halálos balesetet okozó önvezető Uber ügye

autopro.hu/V.M. | 2020.09.17 09:22

Tovább húzódik a halálos balesetet okozó önvezető Uber ügye

Fotó: Uber

Nem vallotta magát bűnösnek az Uber azon önvezető autójának sofőrje, mely 2018 márciusában az Arizona állambeli Tempe városában halálra gázolt egy úton átkelő gyalogost.

Hirdetés

A ma 46 éves Rafael Vasquez-t, aki 2018-ban az Elaine Herzberg halálát okozó balesetben érintett autonóm Volvo XC90 működését felügyelte a volán mögött ülve, augusztus 27-én gyanúsították meg gondatlanságból elkövetett emberöléssel. Vasquez nemrég ártatlannak vallotta magát, a következő tárgyalás időpontját pedig 2021 februárjára tűzték ki.

Herzberg éjjel egy többsávos úton tolta át a biciklijét, mikor az Uber önvezető autója elgázolta. A baleset nagy médiavisszhangot váltott ki, mivel az első olyan haláleset volt, amit autonóm autó okozott.

2019 márciusában az ügyészség már megállapította, hogy az Ubert nem terheli felelősség, a rendőrség szerint Vasquez azonban nem tartotta szemét az úton. Szerintük a baleset teljes mértékben elkerülhető lett volna, és Vasquez a The Voice TV-műsort streamelte a baleset idején.

Mégsem ártatlan az Uber

A Reuters cikke továbbá megjegyzi, hogy 2019 novemberében az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanácsa (NTSB) Vasquez-t és az Ubert is hibásnak találta.

Vasquez nem követte figyelemmel az úton történteket, mert elvonta figyelmét a mobiltelefonja, míg az Uber több olyan döntést is hozott, ami hozzájárult a szerencsétlenséghez.

Azontúl, hogy a Volvo XC90-ben dolgozó szoftver nem ismerte fel az autó előtt áthaladó gyalogost, az Uber mérnökei deaktiválták az automatikus vészfékasszisztenst, és a vészfékezést a vezetőre bízták.

Kiemelt Partnereink