Trend Tisztán elektromossá vállhatnak a londoni taxik

Tisztán elektromossá vállhatnak a londoni taxik

autopro.hu/Sz.K. | 2023.01.31 04:19

Tisztán elektromossá vállhatnak a londoni taxik

Fotó: LEVC

A kínai Geely leányvállalata, a LEVC (London Electric Vehicle Company) egy médiajelentés szerint kizárólag elektromos járművek gyártójaként képzeli el a jövőjét. A változás érdekében az anyavállalat komoly beruházást tervez.

A LEVC december végén már röviden utalt a csakis elektromos járműgyártóvá tervezett átalakulásra, és bejelentette, hogy 2023 első negyedévében további részleteket tesz közzé az új stratégiáról. A Reuters hírügynökség már megemlíti a metódus néhány kulcspontját, és a vállalat vezetőinek nyilatkozataira hivatkozik. Ezek szerint lesz befektetés a Geely részéről, amelynek mértékét azonban csak később jelentik be. A hírügynökség szerint a kínai cég eddig 500 millió fontot - mintegy 570 millió eurónak megfelelő összeget - fektetett be a LEVC-be. A Geely 2013-ban vette át a LEVC teljes irányítását.

A LEVC most állítólag egy közös elektromos platformra épülő haszongépjármű- és személygépkocsi típuspaletta bevezetéséről tárgyal. A Reuters jelentésében idézett Chris Allen, a LEVC vezérigazgatója szerint cége a csoport más márkáira támaszkodhat, amelyek már rendelkeznek elektromos járművekkel, így megvalósítva a „gyors és rugalmas előrelépést”. A vállalat már most is használja többek között a Volvo által kifejlesztett infotainment-rendszereket, szoftvert és kormánykereket.

Nemcsak taxikat gyártanának

Öt éven belül a LEVC „akár” teljes körű elektromos járműkínálattal is rendelkezhet az utakon, és a vállalat felsővezetésének nyilatkozatai szerint nagy volumenű, kizárólag elektromos márkává válhat, haszongépjárművek és személygépkocsik széles választékával. Allen azt mondta, hogy „a termékünkben óriási érték rejlik, amelyet eddig még nem használtunk ki”. Elmondta, hogy a cél az, hogy a LEVC globális szinten sokkal ismertebb márkává váljon, és a termékkínálatot minél több területre kiterjesszék.

A LEVC egyelőre a TX taxit és az abból származtatott VN5 furgont kínálja. A duó teljesen elektromos üzemre képes, de hatótávnövelőként belső égésű motorral is rendelkezik. Az Egyesült Királyságban, Coventryben található üzemében a cég jelenleg évente 3000 taxit képes egy műszakban gyártani. Ezt a számot azonban könnyen 20 ezerre lehetne növelni, és a gyártó a Lotus-hoz hasonlóan a kínai gyártásra is támaszkodhatna - idézi a Reuters a LEVC vezetőségét.

A csak elektromos járművek gyártójává tervezett átalakulás során a LEVC és a Geely a jelentés szerint külső befektetőket is be akar vonni, és más járműgyártókkal is együtt kíván működni új technológiák kifejlesztése érdekében.

A LEVC üzletágát az elmúlt években súlyosan érintette a Covid-19 járvány. Legutóbb októberben 140 alkalmazottat bocsátottak el.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink