Trend Tanulóknak tervezett önvezető rendszert a GM

Tanulóknak tervezett önvezető rendszert a GM

autopro.hu/V.M. | 2022.04.21 17:23

Tanulóknak tervezett önvezető rendszert a GM

A kép csak illusztráció | Fotó: Cruise News

Az amerikai General Motors egy olyan önvezető rendszerről nyújtott be szabadalmi kérelmet, ami kiválthatja a húsvér oktatókat a vezetni tanulók gyakorlati képzésében.

Hirdetés

A GM szerint a technológiája a jövő önvezető autóiban képes lesz felmérni egy sofőr vezetési képességeit, visszajelzést adni, illetve be is avatkozni szükség esetén.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához benyújtott dokumentumok alapján a rendszer szenzorokat és egy fedélzeti számítógépet használ a tanuló képességeinek felméréséhez. A mérések, valamint a beavatkozások száma alapján a rendszer pontozni is képes a kezdő sofőrt.

A GM úgy érvel, hogy bár a jelenlegi, húsvér oktatókra épülő módszer működik, az nem lehet ideális minden szituációban. A gyártó továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy emberi oktatókkal az oldalukon a tanulók több időt és pénzt költhetnek el mire jogosítványt szereznek.

Arról nincs információ, hogy az önvezető technológia mikor jelenhet meg az utakon. Továbbá az Autocar rámutat, hogy a GM korlátozott európai jelenléte miatt a technológiát alighanem először az USA-ban fogják elérhetővé tenni.

Nem az első különlegesség

A GM nemsokkal korábban egy másik különleges fejlesztésére is szabadalmi oltalmat kért. A vállalat egy olyan megoldással állt elő, ami az autót egy videójáték-kontrollerré változtatja, közben a virtuális valóság világába helyezve a vezetőt.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink