Trend Videojátékká változtatná a vezetést a GM

Videojátékká változtatná a vezetést a GM

autopro.hu/V.M. | 2022.02.24 08:17

Videojátékká változtatná a vezetést a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az amerikai General Motors egy olyan technológiára nyújtott be szabadalmi kérelmet, ami az autót egy videojáték-kontrollerré változtatja, közben a virtuális valóság világába repítve a vezetőt.

Hirdetés

A szabadalmi dokumentumok többféle koncepciót is leírnak. Az egyik esetében a vezető menet közben aktiválhatja a játékot, és a jármű különböző érzékelői által nyert adatok kombinációja a környezet egy virtuális reprezentációját hozná létre. A megjelenítésért egy kijelző, virtuális valóság szemüvegek vagy kiterjesztett valóság felelnének.

A GM a pedáloknak és a kormánykeréknek szánja a fő szerepet a jármű játékon belüli irányításában, ugyanakkor egy szekcióban kitér arra, hogy videojátékokhoz használt kontrollerek és joystickok szintén használhatóak lennének. Ez arra enged következtetni, hogy utasok is játszhatnának – írja a motor1.com.

Ha kint esik, akkor „bent” is

Egy érdekessége a GM megoldásának, hogy az időjárás – a jármű saját érzékelőire alapozva – visszatükröződne a virtuális világban. Például, ha esne a valós világban, akkor a játékban is. Egy különösen meleg napon a virtuális világ úgy nézne ki, mintha olvadna, míg nagy hideg idején a dolgok fagyottak lennének.

A játék akkor is aktiválható lenne, mikor a jármű leparkolva áll. Ekkor a vezető változatlanul a kormánykereket és a pedálokat használva irányíthatna a virtuális világban, míg a jármű egy virtuális utastérként funkcionálna.

A GM azt nem fejti ki, hogy a fejlesztése valós körülmények közötti alkalmazását pontosan hogyan is tervezi megvalósítani. Továbbá a menet közbeni játék veszélyes lehet, és a közlekedésfelügyeleti szervek sem nézhetik azt jó szemmel, ezért kétséges, hogy a megoldás a szabadalmi dokumentumokban leírt formájában valaha is megjelenhet-e valódi járművekben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink