Trend Szigorítja környezetvédelmi előírásait az USA

Szigorítja környezetvédelmi előírásait az USA

autopro.hu/P.B. | 2022.03.31 11:21

Szigorítja környezetvédelmi előírásait az USA

Fotó: Pexels

Az amerikai autógyártók hamarosan lényegesen többet fognak fizetni, ha autóik megsértik a nemzeti üzemanyag-hatékonysági előírásokat. Az intézkedés célja a közlekedés ökológiai lábnyomának csökkentése.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) jelentősen megnöveli a büntetési tételeket, amiket a gyártóknak akkor kell fizetniük, ha autóik megszegik az üzemanyag-hatékonysági követelményeket. A hatóság ezzel is ösztönözni szeretné az amerikai gyártókat a hatékony működésre.

A 2019-től 2021-ig terjedő modellévekben gyártott autókra 14 dollár díjat kell fizetni minden egyes tizedmérföldön elhasznált gallon üzemanyag után (egytized mérföld 160 méter, egy gallon 3,79 liter), ha a jármű nem felel meg a kvótáknak. Az így kapott értéket meg kell szorozni az eladott modell példányszámával. A 2022-es modellévtől kezdve 15 dollárra emelkedik a bírság, amit egyébként 1997-ben vezettek be, és azóta a mostani szigorításig 5,5 dollár volt a mértéke.

A Tesla további bevételhez juthat

A jelentés szerint az ideiglenes rendeletet a múlt héten írták alá, és onnantól számítva hatvan napon belül hatályba kell lépnie. Az NHTSA még nem kért bírságot a 2019-2021-es modellévekre, mert az emelést még megtámadhatják.

Az első becslések szerint a Stellantis esetében az emelés több mint félmilliárd dollárba kerül, ezzel szemben a Tesla és más elektromosautó-gyártók profitálhatnak a változásból: azok az autógyártók, amelyek túlteljesítik a követelményeket, eladhatnak kreditet más gyártóknak, akik ezzel javíthatnak a mutatóikon – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink