Trend Személyre szabható üzemanyagcellákra nyújt megoldást a Fraunhofer

Személyre szabható üzemanyagcellákra nyújt megoldást a Fraunhofer

autopro.hu/P.B. | 2021.06.04 09:22

Személyre szabható üzemanyagcellákra nyújt megoldást a Fraunhofer

Fotó: Fraunhofer

A Fraunhofer szerint eddig hiányoztak a világos struktúrák és szabványok az üzemanyagcella-gyártás világában. A területen számos gyártási eljárás létezik, ezért nincs könnyű dolga annak a vásárlónak vagy érdeklődőnek, aki ki szeretné választani a számára legjobb cellákat. Erre kínál megoldást a német vállalat fejlesztése.

Hirdetés

A Fraunhofer által megalkotott virtuális technológiai csomag az üzemanyagcellák bipoláris lemezeire fókuszál, ugyanis itt rejlik a legnagyobb potenciál a költségcsökkentésre – például olcsóbb üzemanyagot használhatnak vagy éppen olcsóbb cellákat állíthatnak elő a megfelelő konfigurációkkal.

A bipoláris lemez az üzemanyagcella központi eleme; elsősorban a hidrogén és a levegő beáramlását, valamint a vízgőz és energia kiáramlását szabályozza. Az, hogy ez mennyire hatékonyan történik, a bipoláris lemez csatornaszerkezetétől függ. Minél laposabb a lemez és minél nagyobb a felülete, annál jobb a bipoláris lemezek kölcsönhatása az üzemanyagcellák többi alkatrészével, és annál nagyobb a hatékonysága a rendszernek.

A virtuális tervezésnek köszönhetően az ügyfelek jobban ráláthatnak az üzemanyagcellák, és különös tekintettel a bipoláris lemezek tulajdonságaira, és a megrendeléskor jobban meg tudják határozni az igényeiket – vélik a kutatók.

Christoph Baum, a Fraunhofer IPT ügyvezető igazgatója szerint szintén sokat számít, hogy milyen anyagból készüljenek a lemezek – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink