Trend Szavatossági időt kaphatnak az akkumulátorok

Szavatossági időt kaphatnak az akkumulátorok

autopro.hu/P.B. | 2021.11.15 17:17

Szavatossági időt kaphatnak az akkumulátorok

Fotó: European Battery Alliance News

A legfontosabb járműpiacokon – így például Kínában, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban – hamarosan előírhatják az autógyártóknak, hogy a járművekbe szerelt vontatóakkumulátorok (tehát az olyan akkuk, melyek a hajtást szolgálják) esetében határozzanak meg szavatossági időt.

Hirdetés

Az UNECE (az ENSZ európai gazdasági alszervezete) által javasolt előírás szerint az elektrifikált autókat gyártó vállalatoknak a vontatóakkumulátorok (azon akkuk, amik közvetlenül a hajtást szolgálják) esetében fel kell tüntetniük a szavatossági időt. A dokumentum végleges szövegezéséről még 2022 tavaszán szavazni fognak, de a változást támogatja Kína, az EU, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán és Dél-Korea is, így tehát számos fontos járműpiacot érinthet a rendelkezés.

A rendelkezés leghamarabb 2023-ban léphet életbe, a lényege pedig a rossz minőségű akkuk kiszűrése lenne – azaz az OEM-eknek bizonyítaniuk kell (vagy garanciát kell érte vállalniuk), hogy az általuk az autóba szerelt akkumulátor nem veszít túl sokat a kapacitásából túl rövid idő alatt.

Minőségi akkuk

Az előírás szerint az akkumulátorok öt év alatt nem veszthetnek többet a kapacitásuk 20 százalékánál, nyolc év alatt pedig a 30 százalékuknál – öt év helyett 100 ezer kilométer, nyolc év helyett 160 ezer kilométer a minimum követelmény – írja az Automobilwoche.

Ez az első olyan nemzetközi szabályozás, ami az akkumulátorokra vonatkozik. A szükségességét mi sem jelzi jobban, hogy az UNECE adatai szerint csak 2020-ban hárommillió elektromos (vagy plug-in hibrid) autót adtak el.

Magyarország egyébként 1955 óta tagja az UNECE szervezetének.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink