Trend Saját elektromosautó-platformot gyártana az egykori Forma-1 mérnök

Saját elektromosautó-platformot gyártana az egykori Forma-1 mérnök

autopro.hu/P.B. | 2021.05.19 06:20

Saját elektromosautó-platformot gyártana az egykori Forma-1 mérnök

Fotó: Gordon Murray Design

A saját platform fejlesztése része annak az ötéves beruházási projektnek, ami 350 millió euróból valósul meg. A fejlesztés része még egy kutatóközpont és egy technológiai kampusz felépítése is, a teljes beruházás 2024-re lesz kész a tervek szerint.

Hirdetés

Gordon Murray mérnökként a Forma-1-ből lehet ismerős, tervezett autót a legendás Niki Laudának, valamint világbajnoki címet is hódított el az általa megálmodott autó. Később a McLaren csapatához igazolt, ahol 2005-ig dolgozott, utána alapította meg saját cégét, a Gordon Murray Designt, ami már Gordon Murray Csoporttá bővült azóta.

A cégalapító elmondta, hogy a jövő közlekedése egyértelműen az elektromos járművekről fog szólni. Ehhez pedig fontos, hogy a lehető legkönnyebb, leghatékonyabb és legjobb autókat tervezzék meg. A platform részleteiről a mérnök nem árult semmit, későbbre ígért részleteket.

Rugalmasság a központban

Murray a brit sajtónak elmondta, hogy egy nagyon rugalmas platformot fog tervezni, amire az első épülő jármű a B-szegmensbe fog tartozni, egy kis SUV lesz, de vele egy időben egy kompakt is épül a platformra.

A dél-afrikai tervező szerint az SUV négy méter hosszú lesz, ami azt jelenti, hogy a Volkswagen e-Uphoz lesz hasonló a mérete.

A Gordon Murray Csoport létrehozott egy külön céget, a Gordon Murray Electric-et az elektromos platform fejlesztésére – írja az electrive.com. A lap hozzáteszi, hogy egyelőre nem ismert céldátum az említett autók gyártását illetően.

Kiemelt Partnereink