Trend Robotika: mi lesz, ha Kína begyújtja a rakétákat?

Robotika: mi lesz, ha Kína begyújtja a rakétákat?

autopro.hu/B.B. | 2019.05.01 05:04

Robotika: mi lesz, ha Kína begyújtja a rakétákat?

Elképesztő mértékben növekedik az automatizálás piaca, az Egyesült Államokban például zsinórban nyolcadik éve döntöget rekordokat a robotok eladása. Kína egyelőre alvó óriás ezen a téren, ébredése pedig alighanem csak idő kérdése.

Hirdetés

Az értékesítési adatokat látva még hosszú ideig nyeregben érezhetik magukat a robotgyártók: a 2,1 milliárd dollár értékű amerikai piacon például az ipari robotok eladásai 14 százalékkal nőttek tavaly. Az automatizálási hullám ráadásul nem is tegnap kezdődött, hiszen az Egyesült Államokban 2018-ban értékesített 38 ezer robotikai berendezéssel az egymást követő nyolcadik évben is rekordot döntöttek az eladások.

Bár az USA gazdaságában különösen az élelmiszeripar (+64%), illetve a műanyag- és vegyipar (+30%) húzza a roboteladásokat, a robotikai piac 18 százalékát adó elektronikai ipar előtt továbbra is az autóipar a legnagyobb robotikai beszerző. Ezen belül különös, hogy nem az OEM-ek állítják üzembe a legtöbb ilyen berendezést, sőt 2017-18-ban az autógyártók 26 százalékkal kevesebb robotot üzemeltek be a korábbiakhoz képest. Az autóipari roboteladásokat a beszállítók pörgetik, velük együtt 2013 és 2018 között már átlagosan hét százalékos volt a növekedés.

Az USA autóiparának egyre magasabb automatizáltságát összességében jól mutatja, hogy a robotok sűrűsége 2012 és 2017 között 52 százalékkal nőtt: a korábbi, tízezer autóipari dolgozóra jutó 790 ilyen berendezés száma mára már 1200 egységre kúszott fel.

Ázsiai országok a toplista elején

Az egyes országok gazdaságaiban üzemben lévő ipari robotok arányának rangsorában távol-keleti országok viszik a prímet: tízezer munkavállalóra Dél-Koreában 710, Szingapúrban 658 darab gép jut. Az International Federation of Robotics (IFR) G20-as országokat vizsgáló listáján 322 darabos értékkel Németország a harmadik. 308 darabbal alig marad le Japán, míg az ötödik-hatodik helyet Svédország és Dánia foglalja el. Míg az Egyesült Államok a hetedik, addig Kína nem fért be az első húsz helyezett közé.

Kína eredményéhez persze hozzá kell tenni, hogy az ipari robotok sűrűségi arányszáma a magas népesség miatt relatív alacsony, abszolút értékben a berendezések számát nézve az ország már az élmezőnybe tartozik. Hogy az erőteljes fejlődés mikor indul meg, az leginkább a kínai munkaerő költségeinek alakulásán múlik.

Kiemelt Partnereink