Trend Pedálok és kormány nélküli taxik jelentek meg az USA-ban

Pedálok és kormány nélküli taxik jelentek meg az USA-ban

autopro.hu/F.M. | 2023.02.15 14:22

Pedálok és kormány nélküli taxik jelentek meg az USA-ban

Fotó: Zoox

Az Amazon robotaxikat fejlesztő leányvállalata, a Zoox az amerikai közutakra engedi pedál és kormánykerék nélküli járműveit. A négy utas számára tervezett önálló kistaxi teljesítette első tesztútját a vállalat két épülete között a kaliforniai Foster Cityben.

Hirdetés

A megtett távon a jármű 35 mérföld/órás (56 kilométer/óra) sebességgel közlekedett, sikeresen kelt át lámpánál és sikerrel vette a jobb, illetve a bal kanyarokat is. Az első tesztutat követően a szolgáltatást a dolgozóik számára szeretnék kiépíteni.

A Zoox már elkezdte a robotaxi-szolgáltatás beindításának előkészítését Las Vegasban, illetve átalakított, szenzorokkal felszerelt Toyota SUV modelleket küld tesztjárművekként San Francisco és Seattle utcáira is.

A Cruise és a Waymo is San Franciscót célozza

A General Motors-hoz köthető Cruise is egy pedál- és kormánymentes autót akar az utakra vezetni. A Crusie is utasokat szállít San Francisco egyik részén – ám csak az éjszakai órákban. A vállalat ehhez átépített elektromos Chevrolet Bolt modelleket használ, amiknek persze még vannak pedáljai és kormánya, mégis beavatkozásmentesen képesek közlekedni.

Az elmúlt időszakban több eset is volt, melyeknél a Crusie járművei elzárták az utat. Ezekből fakadóan San Francisco egyelőre tartózkodik attól, hogy engedélyezze a Cruise, illetve a Google leányvállalat Waymo robotaxis tevékenységeinek kiterjesztését – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink